Utställning

Den vita staden

För 100 år sedan, 1916, hade Örnsköldsvik 4 000 invånare. Men under fem sommarveckor kom omkring 135 000 besökare hit till den spektakulära länsutställningen – Den vita staden. Fram till 22 oktober kan du på museet få en historisk återblick till detta jätteevenemang.

Hovfotograf Werner Wångström (1873-1963) hade ensamrätt att fotografera inne på utställningsområdet och hans bilder av de många nyuppförda vita byggnaderna dominerar utställningen på museet. Ett av fotografierna visar kung Gustav V, som invigde utställningen, åkandes i världens bästa bil på den tiden – en Delaunay-Belleville, med karossen tillverkad här i Örnsköldsvik.

En taktil karta över utställningsområdet har tagits fram och i lokalens fyra hörn visas souvenirer från länsutställningen, stumfilmen som spelades in 1916, nyinspelade filmer med teatergruppen Nolavondabarnen, samt en berättelse om monumentet Havsörnen som stenhuggare Gustaf Adolf Berg gjorde till utställningen efter en modell av Bruno Liljefors.

– Alla utställningar av den här digniteten skulle ha en fontän, men det var väldigt dyrt. Bruno Liljefors tyckte så mycket om idén att han skänkte sin modell och dåvarande disponenten på Alne sågverk bekostade stenhuggningen. Monumentet utsågs sedan till utställningens främsta hantverk, berättar museiintendent Maggis Frisk.

Ett trettiotal byggnader uppfördes till utställningen 1916, nästan alla ritade av stadsbyggmästare Fredrik Hagberg. Här fanns utställningshallar för exempelvis industri, maskin, fiske, skog, konst, hemslöjd och trädgård; stallar för nötboskap, hästar, får och svin, samt ett flertal andra lokaler. Jerfved och Själevad hade till exempel egna byggnader.

Dessutom fanns restaurang, musikpaviljong och ett stort nöjesfält med dans varje kväll – dragspel på vardagarna och stråkorkester på helgerna.

Efter den fem veckor långa utställningen monterades alla byggnader ner och flertalet såldes till Östersund – med vinst.

Publicerat