Du är här

2021-01-08 - Hus & Trädgård
  • Gör en ljuslykta av is du frusit in i en form.
  • En av snöbollar.
  • Eller kanske en av is som fallit från taket.

Pyssla i snö och is

Kramsnö, knarrande snö och mer snö. Så länge de finns snö och is passar det bra att göra lyktor som lyser vackert i vintermörkret.

Is och snö passar bra till så mycket mer än att skotta, halka över, eller åka på. Frys vatten, gör av kramsnö eller stapla upp nedfallna istappar för att skapa en snygg ljuslykta.

Islykta
Det finns flera sätt att göra ljuslyktor av is. Att hälla vatten i en klassisk kransformad pepparkaksform skapar en snygg lykta med mönster och perfekt utrymme för ett litet ljus. Vill du ha en högre lykta får du leta fram andra byttor att frysa i. En hink eller en plastkaraff brukar fungera bra. Se bara till att materialet tål både kylan och trycket som blir när vattnet fryser och expanderar. Håligheten för ljuset kan skapas på två sätt. En metod är att sänka ner en behållare, till exempel en tom läskburk i mitten av kärlet som sedan går att ta bort med hjälp av lite varmt vatten. En annan är att hålla koll på frysprocessen och vänta tills lagom mycket av kanterna frusit innan du knackar hål på isklumpen och tömmer ut överblivet vatten. Variera dig genom att dekorera med vackra infrusna grankvistar eller kanske röda rönnbär.

Lykta av istappar
Samla ihop några fina istappar. Tar du loss dem från ett tak så var väldigt försiktig. Använd en pinne, till exempel ett sop- eller skyffelskaft och stå inte under den fallande isen. Sätt sedan ner tapparna i snön så att de bildar en vägg, en cirkel eller någonting annat snyggt för ljuset att lysa igenom.

Klassisk snölykta
Krama bollar av snö och montera till ett torn. Lämna gärna en öppning på baksidan av lyktan för att underlätta tändandet och eventuellt byte av ljuset.

Dela med dig av denna artikel på: