Utställning

La vie en rose

Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola tolkar Édith Piaf i årets konstutställning. Vernissage idag fredag 19 februari 10.00–14.30.

”Non, je ne regrette rien” sjöng Édith Piaf. ”Nej, jag ångrar ingenting” – den legendariska franska sångerskans svar på ett liv som inte var så lätt. Men också ett liv fyllt av kärlek, och jakt på kärlek. Fredag 19 februari har Kulturskaparna på Örnsköldsviks folkhögskola vernissage för sin utställning om Piaf; en utställning du inte behöver ångra att du går och ser.

Jakten på kärlek var något som genomsyrade Édith Piafs liv, ändå från den tuffa barndomen fram till hennes död i levercancer 1963, bara 47 år ung.
– Hon föddes på gatan faktiskt, och hennes mamma kunde inte ta hand om henne så hon fick först vara hos mormor; men det gick inte bra det heller, hon bara söp, berättar Anett Anefjord, en av de många eleverna hos Kulturskaparna som har läst massor om Édith Piaf sedan i höstas.

Om Piaf verkligen föddes på gatan råder det viss osäkerhet kring, men helt klart är att barndomsåren var extremt besvärliga. När hennes far blev inkallad till franska armén under första världskriget lät han Édith bo hos farmor.
– Och hon hade en bordell. Farmor brydde sig inte så mycket om Édith men de prostituerade var snälla mot henne, säger Anett och berättar hur det gick när pappan kom hem från kriget.
– Då tog han med henne på cirkus i Belgien. Pappan uppträdde som akrobat men det gick dåligt och istället fick Édith sjunga. Det gick bättre.

Anett och de andra eleverna i Kulturskaparna kan berätta massor om Édith Piaf, och nu har de arbetat intensivt för att skapa en stor utställning om den kärlekstörstande sångerskan som hamnade i ett alkohol- och morfinberoende.
– Vi har haft en tuff månad med många sjukdomar, så vi ligger lite efter. Men vi ska bli klara i tid, säger kursansvarige Kristina Stålnacke.

Kulturskaparna har arbetat med måleri, kollage och även lite broderi – och som vanligt har de gjort en innehållsrik tidslinje i text och bild om huvudpersonens liv.
– Hon skulle ha fyllt 100 år ifjol, det är nog därför vi har valt att göra en utställning om henne, säger Anett Anefjord.

Vernissage är det på Örnsköldsviks folkhögskola, Rådhuset, fredag 19 februari 10.00–14.30. Utställningen hänger i fem veckor och för visning och annat information ringer man 0660-26 67 00.

 

Publicerat