Du är här

2016-02-08 - Bra att veta med Webben 7

Gott nytt år!

Igår lämnade vi getens år och idag går vi in i apans år. Åtminstone gör nära en femtedel av jordens befolkning det – idag firas nämligen nyår i Kina.

Kinesiskt nyår eller vårfestivalen är det kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den Gregorianska kalendern. En månad i den kinesiska kalendern är en måncykel, det vill säga cirka 29,53 dygn. Det går 12 månader à 29 eller 30 dagar på ett år. Kalendern justeras med en extra månad ungefär vart tredje år. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret.

För att säkerställa att du får den bästa starten på det nya året finns det fem viktiga punkter att bocka av:

 • 1. Promenera runt ett blommande persikoträd för att möta den rätta kärleken under året.
  Persikoblommar symboliserar lycka i kärlek och för att få tur i kärlek gäller det att hitta det bästa persikoträdet på blomstermarknaden och gå runt det tre gånger medsols. Då kommer Mr eller Ms Right att visa upp sig under det nya året. Om du har tillräckligt med utrymme i ditt hus – överväg att köpa ett eget persikoträd så att tur i kärlek hela året.
 • 2. Skaffa ett mandarinträd för lycka och rikedom under det nya året.
  På kinesiska är uttalet av ”mandarin/tangerin” och ”tur” detsamma, och färgen på mandariner är lite som guld. Detta gör att frukten är ett gynnsamt objekt för såväl personer som företag. Människor som gör affärer bör ha ett mandarinträd hemma för att få stor lycka och stor vinst det kommande året.
 • 3. Snurra bort otur och locka fram lyckan med en vindsnurra.
  Var förra året inte så bra? Skaffa en vindsnurra! Enligt kinesisk kultur avvärjer vindsnurran otur och ger samtidigt lycka. ”Snurra” på kinesiska har samma betydelse som ”förändring”, så genom att snurra på vindsnurran kan du ändra lyckan från dåligt till bra.
 • 4. Ge varma välsignelser till ditt hus med handskrivna Fai Chun.
  Fai Chun är rött papper med fraser som önskar lycka, välstånd och andra välsignelser. Folk fäster Fai Chun på dörren för att göra det kommande året fruktbart och lyckligt. Oroa dig inte om du inte förstår kinesiska; den gyllene skriften av kalligrafi fungerar lika bra som konst och ger ditt hem en äkta Hong Kong-touch.
 • 5. Dekorera ditt hus med mycket rött för en festlig stämning.
  För kineser är rött tätt sammankopplat med lycka. Om du dekorerar ditt hus i rött innebär det att lycka och glädje stannar i ditt hem. Under det kinesiska nyåret besöker kineser gärna släktingar och vänner. Dina röda dekorationer ger ditt hem en jublande atmosfär och dina gäster en varm välsignelse för det nya året.

 

Dela med dig av denna artikel på: