Skola & utbildning

Vad vill du göra med din framtid?

Elever i årskurs nio ska senast den 15 februari gjort sina val till fortsatt utbildning på gymnasieskolan.
– Det är viktigt att verkligen tänker igenom vad man själv vill och inte lyssnar för mycket på kompisarna, säger Felicia Söderstedt, projektledare på Destination Jobb i Örnsköldsvik.

Har du en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Har du ett intresse som du verkligen brinner för? Eller vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare?

Det är frågor som måste besvaras för de som funderar över valen inför gymnasiet, högskolan eller universitetet. Måndagen den 15 februari är deadline för eleverna i årskurs nio. Då ska valen vara gjorda och i föreningen Destination Jobb, som backas upp av ett flertal av kommunens arbetsgivare, pågår nu insatser för att nå ut med nyttig arbetsmarknadskunskap.
– Vi är ute och informerar på både grund- och gymnasieskolan. För närvarande handlar det mycket om att ge högstadieeleverna som mycket upplysning som möjligt, säger Felicia Söderstedts kollega; Olof Dahlberg.

Branscher med stora behov av framtida arbetskraft är vården, skolan och tillverknings industrin. Till år 2025 behövs det enligt uppgifter närmare 250 000 nya undersköterskor och specialistsjuksköterskor i Sverige och till samma tidpunkt behövs det under tiden utbildas 65 000 nya lärare.
– Man ska självklart välja studier efter vad man drömmer om att få jobba med. Samtidigt är det klokt att väga in möjligheterna och ta hänsyn till hur arbetsmarknaden tenderar att se ut. Det är det vi försöker förmedla, säger Olof Dahlberg.

Stina Hörnström, 20, tog examen från byggprogrammet förra året och har i dag en anställning som träarbetare hos byggföretaget PEAB. Hon trivs jättebra med sitt arbete och bestämde sig redan som barn att hon skulle gå i sin fars fotspår.
– Det intresset har alltid funnits där så för mig var det ganska självklart. Rådet till de som funderar på gymnasiet är att verkligen välja efter sin egen vilja och inte väga in vad sina kompisar gör för val, säger Stina.

Att vara kvinna på en mansdominerad arbetsplats ser hon inga problem i. Entreprenadingenjören Diana Palm är av samma uppfattning och anser snarare att det finns fördelar:
– Absolut. Byggbranschen välkomnar fler kvinnor och strävar så klart efter en jämnare könsfördelning. Jag ser bara fördelar.
Om en dryg vecka ska årskurs nio-eleverna ha gjort sina val.
– Har man än inte gjort det kan jag rekommendera alla, föräldrar och ungdomar, att sätta sig ner tillsammans och resonera. Det krävs tid att göra kloka val, säger Felicia Söderstedt.

Publicerat