Skola & utbildning

Gymnasievalet: Vad gör en ingenjör?

Två elever på Ängetskolan genomför sin Prao-vecka på BAE Systems Hägglunds.
– Nu vet jag vad jag vill jobba med. Det blir teknik för mig, säger Elias Kristoffersson.

Vi befinner oss på lite hemlig mark innanför grindarna hos BAE Systems Hägglunds i Gullänget. Inne i SIL-labbet träffar vi Isak Hägglund och Elias Kristoffersson, två elever i årskurs nio som gör sin praovecka och som senast den 15 februari måste ha bestämt sig beträffande gymnasievalet.
Isak funderar fortfarande, men på Elias låter det som han har bestämt sig:
– Det här var en roligt och intressant vecka. Det är något åt det här hållet jag vill jobba med i framtiden, säger han.
Vid det stora industriföretaget i Gullänget finns väl utarbetad strategi när det gäller att ta emot Prao-elever.
– Vi försöker ge dem en meningsfull vecka som förhoppningsvis ska locka dem att välja ett tekniskt yrke. Vi vet ju med ganska stor säkerhet att det kommer att finnas framtida behov av duktiga tekniker, säger Jessica Wennerberg, HR.

På SIL-labbet utförs diverse tester av elsystem, elektronik och mjukvaror till fordonen som tillverkas och lokalerna ser ut som rena himmelriket för en klurig uppfinnare. Det kryllar av sladdar och komponenter och Isak och Elias gör ingen hemlighet av att de trivs.
Ett flertal handledare turas om att aktivera eleverna. De får gå runt på de olika avdelningarna och följa en process, anta egna utmaningar som bland annat innebär att bygga en ”evighetsmaskin” och lära sig att löda. Och veckan avslutas med att de får åka bandvagn.

BAE Systems målsättning är att ta emot en praoelev varannan vecka på verkstaden och två elever var fjärde vecka på ”Vad gör en ingenjör?”
– Och vi samarbetar med flera företag i Örnsköldsvik för att öka intresset för teknik och naturkunskap eftersom det är här som många av framtidens jobb finns. Det gör vi bland annat via Prao, NoT-dagarna, KomTek och genom att dela ut stipendier till elever som läser dessa program på gymnasiet, berättar informatören Ann Sandén Nordström.

Funderar du över ditt gymnasieval?
Nyttig information kan du hitta på:

* arbetsmarknadskunskap.se
* destinationjobb.se
* arbetsformedlingen.se/yrkesk

 

Publicerat