Skola & utbildning

Flygande farkoster på NoT-dagarna

NoT-dagarna, som i år har fokus på vind och energi, fick en högtflygande start med propellerfarkoster i Fjällräven Center.

Under flera år har NoT-dagarna arrangerats av KomTek och samarbetspartners i Örnsköldsvik med syfte att öka intresset och kunskapen för ämnena naturvetenskap och teknik, främst hos grundskoleeleverna i kommunen. Till dessa dagar har skolklasser i förväg arbetat med olika teknikuppdrag och de kommer in med sina alster och ställer ut. Dessutom kan de tävla i olika kategorier.

Utmaningarna har ett starkt hållbarhetsfokus och syftet är att öka medvetenheten om förnyelsebar energi som alternativ till den fossila och i år har utmaningarna byggt på vinden som energikälla.

Först ut i år var mellanstadieleverna som byggt propellerfarkoster som laddas upp av en väderkvarn. En farkost från varje deltagande klass fick i samband med Modos hemmamatch motHV71 tävla mot varandra och det delades ut priser för både fart och design.

Den 30 januari är det dags för lågstadieeleverna att ställa ut i rececentrum i samband med lördags-KomTek med segelfarkoster som utmaning och den 18 februari får högstadieeleverna ägna sig åt tävling och utställning av vindkraftverk i mindre format i Fjällräven center i samband med Modos hemmamatch mot Färjestads BK.

Genom NoT-arbetet tränar eleverna på att lösa problem och föreslå lösningar, välja strategier, motivera och presentera. Tanken med uppdragen är att skapa intresse och öka kunskapen för naturvetenskap och teknik, att eleverna ska fundera över hur saker fungerar, hitta på egna fungerande lösningar och stärkas i sitt tekniska självförtroende.

Varje NoT-dag deltar cirka 500-700 elever, lärare samt allmänhet. KomTek är huvudarrangör men samarbetar med lokala företag, Umeå universitet samt en del andra aktörer, som gymnasielever från Barn- och fritidsprogrammet, för att genomföra dagarna.

Publicerat