Friluftsliv

Ställ inte undan löparskorna

Det finns ingen anledning att ställa in löparskorna i garderoben. Säsongen med mörka kvällar och snötäckta landskap bjuder på nya träningssätt och utmaningar.

Det är egentligen ingen skillnad på löpträningen under vinterhalvåret, däremot ändras förutsättningarna när det är mörkt och halt.

– Rätt förutsättningar är viktigt för att det ska bli enkelt och roligt. En pannlampa och broddar är bra investeringar som gör löpningen säkrare. Broddar är en billig försäkring som funkar bra både i snömodd och vid halka. Med en pannlampa kan du ge dig ut utanför elljusspåren om du vill fortsätta att springa i terräng. Det finns egentligen ingenting som stoppar för att hålla igång med löpning året runt, säger löparcoachen Martin Lundqvist.

Känns det obehagligt att springa själv när det är mörkt är det klokt att gå ihop ett par stycken och springa tillsammans. Det finns även flertalet löpargrupper att ansluta sig till då passen dessutom leds av en utbildad löparcoach.

När snön täcker landskapen kan barmarkslöpning med fördel bytas ut till snöskolöpning, en skonsam utmaning som förbättrar både kondition och styrka.

– Tänk på att göra det enkelt. Gå gärna ihop ett par stycken och hitta en snötäckt fotbollsplan och spring korta intervaller. Kör 5x30 sekunder och lite längre vila på 2–3 minuter mellan varje set. Gör så många serier du orkar. Den här typen av intervaller stärker musklerna och förbättrar konditionen, säger Martin Lundqvist.

 

Tips inför vinterlöpningen

  • Broddar gör löpningen säker och fungerar lika bra på halt underlag som i snömodd.
  • Använd en pannlampa med bra batteritid.
  • Sätt på dig rätt strumpor. Vet du med dig att du är känslig för att bli blöt om fötterna eller lätt får skoskav är ett par vattentäta funktionsstrumpor värt att investera i.

 

Text: Ulrika Nilsson Lindahl

 

Publicerat