Hälsa

Kom igång med träningen

Du har insett det nödvändiga och vill börja träna regelbundet. Men kruxet är att du har förtvivlat svårt att komma igång.
Här kommer det lika enkla som självklara tipset; sätt igång på en gång!

Det ska skrivas med detsamma; det är inte det lättaste att bryta gamla mönster och vanor. Många är de som påbörjat ett sundare och träningsrikare liv och gjort några trevande försök, men sedan struntat i allt.
Tillbaka på ruta ett med andra ord.
Beslutet kräver nämligen en viss förändring av din personlighet och här kommer några tips på vägen för att du ska komma igång, förändra din livsstil och hålla liv i ditt nya leverne:

Hitta en träningskompis
Det är motiverande att träna tillsammans med någon och av hänsyn till henne eller honom är det svårt att dra sig undan med en dålig ursäkt när du inte känner för att träna.

Bestäm dig för bestämda dagar
Det bästa är tre gånger i veckan med en fridag emellan. Det är viktigt att du väljer lämpliga tidpunkter och sedan planerar din vardag.

Sätt upp långsiktiga mål
Som mål kan du ha att du om 12 veckor ska kunna jogga 30 minuter i sträck i lätt tempo. Men utgå ifrån din egen styrka och grundkondition.

Undvik orealistiska mål
Visst är det bra om du både vill sluta röka, äta sundare, gå ner i vikt och börja löpträna. Men du behöver inte göra alltihop på en gång. Det blir lätt för mycket och slutar med nederlag på flera fronter.

Kör inte för hårt
Är träningen för hård riskerar du att förlora motivationen. Ansträngande träningspass som gör ont ger inte så mycket och det finns därför heller ingen anledning att pressa sig för hårt.

Se över träningsprogrammet
Bedöm om intensiteten är lagom. Kan du inte nå dina mål är de för höga och då är det viktigt att dra ner på ambitionerna.

 

Publicerat