Hälsa

Träning för kropp och själ

En annorlunda träningsform som är både kul och nyttig. Pole fitness, eller poledance som det också kallas, övar upp såväl styrka som smidighet, men även självförtroendet.


Jennie Sjölund Söderlind klättrar snabbt upp för en av de blanka stängerna i Polefits träningslokal i Domsjö innan hon kopplar ett nytt grepp och vänder sig upp och ner. Med armarna fria tar hon sig smidigt ner för stången samtidigt som hon växlar mellan olika trick som Gemeni och Scorpio.
Jennie har hållit på med träningsformen poledance i fyra år efter att ha kört ett prova-på-pass i Umeå hos Zaida Wiss, Polefits grundare på orten, tillsammans med en bunt kompisar.

– Vi blev alla helt sålda på det, så vi pendlade upp till Umeå en gång i veckan, säger Jennie och berättar att de även startade en studiecirkel och skaffade egen utrustning för att kunna fortsätta utvecklas.

Nu är hon en av tre tränare i Polefits ljusa och spegelförsedda Ö-viksfilial som öppnade i våras. Utöver kurserna som hålls för de olika utvecklingsnivåerna är lokalerna även tillgängliga för fri träning för deltagarna praktiskt taget varje dag. Här övar fem grupper med omkring sju-åtta personer i varje. Martina Gulino och Rebecca Söderqvist tillhör de rutinerade och har båda redan tränat pole något år.

– Det är bra träning för alla, säger Rebecca.

Hon har haft en paus från träningen efter att ha fött lilla Gry, men nu, sex månader efter att dottern kom till världen kan hon inte längre hålla sig borta. Gry var med i magen på de sista träningarna innan uppehållet och nu är hon med och tittar på medan morsan kämpar på med stången.

– Man blir ännu mer motiverad när man vet vad man kunde göra tidigare. Träningen handlar mycket om bålstyrka. Den är nästan obefintlig nu, men jag ska jobba på det.

 Jennie berättar att man alltid är noga med att passa på varandra och fokusera på teknikerna så att ingen ska råka göra sig illa. På de första träningsnivåerna är det mycket snurrar och lite trick som gäller, medan avancerade moment som att klättra, vända sig upp och ner och dylikt kommer lite senare.

– Första gången jag tränade för Jennie tänkte jag att det där kan jag aldrig göra när hon flög upp och ner på stången. Men det går, bara man ger det en chans, säger Martina.

Styrkan och smidigheten kommer med övning. Blåmärken och skavsår likaså.

– Man härdar ut. Som med all sport blir det bättre eftersom, säger Jennie. Det här är träning för hela kroppen. Det enda man inte får är kondition, men den kan man träna upp på annat håll.

Vilket de också gör. Martina rider, Rebecca kör boxning och Jennie gör yoga och tränar på gym. För alla tre har dock pole fitness tagit över mer och mer.

– Jag har aldrig varit så förtjust i lagsporter men tränat en hel del kampsport. Det här är lite liknande – det handlar om att övervinna sig själv mentalt. När jag började kändes det lite jobbigt med vad man har på sig. Ju mindre kläder desto bättre grepp är det som gäller. Men jag har fått bättre självkänsla och tänker inte lika mycket på hur kroppen ser ut längre. Jag tycker mer om mig själv nu än jag gjorde tidigare och det är många som växt i sig själva när de tränat det här, säger Rebecca och får medhåll.

– Så är det. Och någonting som gör det hela extra roligt är att alla är superpeppande och att det alltid är en sådan härlig stämning här, säger Martina.

– Även om man kanske är trött och på dåligt humör innan man kommer hit går man aldrig ledsen härifrån, säger Rebecca. Man blir bara glad.

 För den som är sugen att testa men inte är säker på om pole fitness är rätt för dem ordnas prova-på-träning.

– Alla kan göra det här, både äldre och yngre. Och det är inte bara för tjejer – vi har även haft killar som har varit med och tränat seriöst, även om vi inte har någon med just nu här i Ö-vik. Man behöver inga förkunskaper för att sätta igång, säger Jennie.

– Men ett öppet sinne är bra att ha, fyller Martina i och fortsätter.

– Pole är vad man gör det till. Vissa kör mest på styrka, andra gillar mest att snurra.

– Det handlar mycket om rörelseglädje och fokus, fyller Jennie i. Det är roligt att se vad kroppen klarar av att göra. På gym tränar du för att bli stark. Här blir styrkan och vigheten en bonus.

– Och det känns inte som att man tränar, säger Rebecca. Här lyfter man sin egen vikt utan att tänka på det.

– Man åker och lattjar och så blir man vältränad på köpet, säger Jennie. Det är härligt.

 

Publicerat