Du är här

2016-01-20 - Onside med Jonas

Årets höjdpunkter

Just nu när Modo har det tufft i SHL så kan jag inte sluta tänka på idrottsevenemang under 2016 som känns betydligt hetare.

Fotbolls-EM i Frankrike 10 juni - 10 juli

Sverige tog sig tillslut till EM, mycket tack vare stjärnan Zlatan Ibrahimovic som visade klass i kvalmatcherna mot Danmark. Ytterligare ett mästerskap utan blågult hade varit väldigt surt. Nu tror jag att Sverige får det svårt att ta sig vidare från en grupp som innehåller Belgien, Italien och Irland, men bara det att bollen är rund och att Zlatan finns på planen gör ju att allt kan hända. Blir även intressant att följa Lars Lagerbäcks Island. Kan Grekland så kan väl Island, eller? Huvudfavorit till att ta hem bucklan tror jag ändå är Tyskland, i så fall vinnare för fjärde gången, om man räknar in Västtysklands två vinster på 70- och 80-talet.

 

Sommar-OS i Rio de Janeiro 5 - 21 augusti

2014 spelades fotbolls-VM här och hela världen hade fokus på fotbollens hemland, många tycker nämligen det, och nu, två år senare, vänds åter blickarna mot Rio de Janeiro, denna gång till ett olympiskt sommarspel. 306 grenar i 28 sporter. Tjusningen med ett OS, är att då ser jag på sporter jag aldrig annars bryr mig om, och är det bara svenskt deltagande, så kan hästhoppning, skytte och segling enkelt fånga mitt intresse. Jag tror att Sarah Sjöström kommer vara Sveriges stora medaljhopp.

 

World Cup i Toronto 17 september - 1 oktober

Ishockeyturneringen med världens bästa spelare, hur smakar det? Senaste World Cup spelades för tolv år sedan och då vann Kanada, med självaste Mario Lemieux i laget, finalen över Finland med 3-2. Sverige då? Jo, Sverige var också med, men efter förlusten i kvartsfinalen mot Tjeckien med 1-6, i Globen, så var det något man snabbt ville glömma. Får Sedinarna och Tre Kronor revansch i år? Förutom de stora nationerna, blir det två speciallag, ett nordamerikanskt lag med spelare under 23 år och ett europalag med spelare från övriga länder. Laget kan då innehålla spelare som Mats Zuccarello från Norge, Anze Kopitar från Slovenien och Zdeno Chara från Slovakien. Inte illa! Men det finns ett problem.  - Det jag undrar över är vilken nationalsång de ska spela om Europas lag vinner, sa kanadensaren Steve Stamkos på en presskonferens.  

Dela med dig av denna artikel på: