Utställning

Foto på Galleri Lokomotiv

I morgon lördag öppnar fotoutställningen "La forma della liquidità – Likviditetens form" med den svensk-italienska fotografen Nino Monastra.

Utställningen "La forma della liquidità – Likviditetens form" är en samling bilder, där Nino Monastra undersöker dimmans inverkan på olika typer av miljöer, bebyggelse och natur. Genom sin förmåga att luckra upp kända former ligger det i dimmans väsen att kunna skänka både stora skönhetsupplevelser och obehagliga förnimmelser. Bilderna berättar inte bara en historia om landskap stadda i förändring och en osäker verklighet, utan också om människan som väntar i gryningen.

79-årige Nino Monastra har verkat som fotograf i både Sverige och Italien sedan 1970-talet. Han är ursprungligen från Bergamo och läste från början arkitektur och konstvetenskap på universitetet i Venedig. I samband med en resa till Sverige blev han kvar längre än planerat och fortsatte här studierna i konstvetenskap, men också i filmkunskap. Tre år vid Christer Strömholms kända fotoskola i Stockholm blev avgörande för Monastras framtid.

Monastras stora intresse har varit att skildra arkitektur och socio-urbana frågeställningar, och han har medverkat i flera uppmärksammade publikationer och utställningar på detta tema i både Sverige och Italien. Hans bilder visar på både enastående yrkesskicklighet och en stor konstnärlig uttrycksförmåga.

 

Publicerat