Musik

Jazz och lite blues

Perdido Jazz & Blues bjuder på många världsartister i vårens program.

Perdido Jazz & Blues håller till på Brux, antingen nere i mysiga Blueskällarn eller uppe i restaurangen. I vår lägger man en spelning i Pingstkyrkan i ett samarbete med Örnsköldsviks Musiksällskap och som vanligt hålls sommararrangemangen i logkyrkan på Dekarsön.

Så här ser programmet ut:

22 januari    
Ö-viksjazz

Det finns gott om härliga jazzmusiker i Örnsköldsvik och den här kvällen bjuder Perdido på några av våra lokala konstellationer i mysiga Blueskällarn.
 
29 januari
Sam Rocket & His Blues Prisoners

Han heter egentligen Per Näsman och hör hemma i Hudiksvall. Men på scen är han Sam Rocket, en karismatisk sångare och munspelare. Med sig har han Jens Larsson, gitarr, Fredrik Humlin, piano, Mikko Aura, kontrabas, Per Nordin, trummor, och Martin Berger, saxofon. Tillsammans bjuder de på de bästa låtarna från legendariska blues-shouters och tidiga rockers.

5 februari
Ronnie Gardiner Quartet

Legendariske USA-födde trummisen Ronnie Gardiner fyller 84 år i sommar men är fortfarande i full fart. Har spelat med jazzens stora som Benny Carter, Dexter Gordon, Gerry Mulligan, Bengt Hallberg och Arne Domnérus men är nog mest känd för sitt långa samarbete med Charlie Norman. Han har med sig Hans Larsson på kontrabas, Mathias Algotsson, piano och trumpetaren Karl Olandersson.

19 februari
Mads Tolling Quartet ”Tribute to Svend Asmussen”

Jazzikonen Svend Asmussen fyller 100 år den 28 februari 2016. Det firar vi tillsammans med Asmussens landsman Mads Tolling, som numera är baserad i San Francisco. Mads har vunnit två Grammy Awards och varit en del av superbasisten Stanley Clarks band. Hos oss spelar han med Jacob Fischer, gitarr, Morten Ankarfeldt, bas, och Karsten Bagge på trummor.
 
27 februari
Ladies Got the Blues

Ett musikkollektiv med syftet att lyfta fram kvinnliga bluesmusiker genom tiderna. Här får vi stifta bekantskap med bland andra Sister Rosetta Tharpe, Bonnie Raitt och Big Mama Thornton. Husbandet består av Moa Brandt och Lovisa Sjöberg Nordahl på gitarrer, Tove Brandt, bas, Malin Ahlberg, keyboard, Amanda Savbrant, trummor, och Elin Öberg på munspel. Gästsångare är Eva-Mi Ringqvist och Lovisa Birgersson.
 
11 mars
Anat Cohen Quartet

New York-baserade klarinettisten, saxofonisten och bandledaren Anat Cohen kommer ursprungligen från Tel Aviv och klassas som en av världens främsta klarinettister. De åtta senaste åren har hon utsetts till årets klarinettist av Jazz Journalists Association. Jason Lindner på piano, Daniel Freedman, trummor, och Yoni Zelnik, bas. Cohen – Israel – världsartist? Jo, Anat är syster till superbasisten Avishai Cohen.

18 mars   
Fredrik Kronkvist ”Monk Vibes” feat. Jason Marsalis

För ett år sedan släppte altsaxofonisten Fredrik Kronkvist plattan ”Monk Vibes” där han hade med sig vibrafonisten och trummisen Jason Marsalis, yngste brodern i den världsberömda Marsalis-familjen. Här i Ö-vik kommer Jason att briljera på sin vibrafon tillsammans med Fredrik Kronkvists band som i övrigt består av Martin Sjöstedt på bas och trummisen Daniel Fredriksson.

1 april
Ulf Wakenius/Eric Wakenius

Efter att ha ingått i Oscar Petersons sista kvartett blev Ulf Wakenius en eftertraktad jazzgitarrist över hela världen och är idag Sveriges mest kända gitarrist internationellt. För två år sedan släppte han det fantastiska soloalbumet ”Momento Magico”. För 13 år sedan gästade han Perdido senast, nu äntligen är det dags igen – och han har med sig sin son Eric.

15 april
Konkova/Okutani Project

Pianisten Olga Konkova kommer ursprungligen från Moskva och bor numera i Olso. Trumpetaren Roy Okutani föddes på Hawaii och har bosatt sig i Östersund. Trummisen Utsi Zimring växte upp i Israel och har New York som bas. Basisten Per Mathisen – ja han är helt enkelt norrman. Tillsammans bjuder de på improvisationer baserade på såväl jazzstandards som poplåtar.

29 april
Lisa Björänge Quintet ”Plays ABBA”

Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de unga jazzvokalister som kommit fram på senare år. Ifjol släppte hon albumet ”Bang!” där hon gör egna tolkningar av särskilt utvalda odödliga poplåtar ur ABBAs och The Beatles låtskatter. Med sig har hon Klas Toresson, saxofon, Fabian Kallerdahl, piano, Pär-Ola Landin, kontrabas, och Jon Fält, trummor. Så här har du aldrig hört ABBA.

15 maj
Klassiskt kontra jazz (på Pingstkyrkan)

Den här kvällen samarbetar Perdido med Örnsköldsviks Musiksällskap och vi får höra konsertpianisten Rune Andersen tillsammans med musiker från Norrlandsoperan framföra Johannes Brahms trio för violin, horn och piano. Dessutom gästar ö-viksbekante pianisten Alf Häggkvist med sin trio som i övrigt består av hans son Krister på trummor och Filip Augustsson på bas. Jazz och klassiskt i skön harmoni.
 
13 och 21 juli    
Jazz i Sommarkväll

Perdidos populära sommarjazzkonserter i fagra logkyrkan på Dekarsön. Dessutom med stipendieutdelning 13 juli. Ett samarrangemang med Dekarsögården och församlingarna i Själevad, Arnäs och Örnsköldsvik. (Artister presenteras senare.)

 

Publicerat