Film-TV-Radio

Från mandariner till körsbär

Här kan du se vårens filmprogram för Örnsköldsviks Filmstudio.

Torsdag 21 januari drar Örnsköldsviks Filmstudio igång vårens säsong och som vanligt handlar det om film från många olika länder. ”Mandarinodlaren” från Estland/Georgien inleder och avslutningen blir japanska ”Under körsbärsträden”. Filmerna visas på Folkan och man löser medlemskort för att kunna se samtliga filmer.

Vårens program:

21 januari
Mandarinodlaren
. Ett laddat drama som utspelar sig under inbördeskriget i Georgien 1992 där två ester, som ännu inte flytt hem, räddar livet på två soldater – en från vardera sidan. Kan de enas under samma tak?

28 januari
Kvinnan i guld
. Helen Mirren är lysande i huvudrollen som Maria Altmann, österrikiskan som flydde till USA innan andra världskriget och 60 år senare börjar sin kamp att få tillbaka sina värdefulla Gustav Klimt-målningar.

4 februari
Taikon
. En dokumentärfilm om författaren Katarina Taikon som kämpade för mänskliga rättigheter och för sitt folk, romerna – som lämnades utanför det svenska folkhemmet.

11 februari
Dheepan
. En fransk film som handlar om en före detta soldat, en ung kvinna och en liten flicka som utger sig för att vara en familj för att kunna fly från inbördeskriget i Sri Lanka. De känner inte varandra men ska nu försöka bygga upp ett nytt liv tillsammans.

18 februari
Jordens salt
. En dokumentärfilm om fotografen Sebastião Salgado som under 40 år dokumenterat några av de mest avgörande händelserna i vår närhistoria. Nu inleder han ett nytt projekt där han med kameran skapar en hyllning till vår planet och dess skönhet.

3 mars
Familjen Bélier
. En fransk feel good-historia om en ostproducerande bondfamilj där tre av fyra är döva. Bara tonårsdottern Paula kan höra och hon upptäcker dessutom att hon har en sångröst utöver det vanliga.

10 mars
Marias väg
. Ett tyskt drama där vi får följa 14-åriga Maria som uppfostras hårt av sin fanatiskt religiösa mor och som nu vill offra sitt eget liv för att hennes lillebror ska bli frisk.

7 april
Tjuvheder.
Peter Grönlunds rosade dramathriller om gatulangaren Minnas kamp för överlevnad. En berättelse om samhällets brist på solidaritet och omgivningens syn på människor som inte kan leva upp till rådande normer.

14 april
Under körsbärsträden
. I Japan driver Senatro ett gatukök och den gamla kvinna Tokue erbjuder sin hjälp. Det visar sig att hennes recept på bönpasta får affärerna att blomstra, och vänskapen att fördjupas.

 

 

Publicerat