Du är här

2016-01-09 - Utställning
Elin Holmberg och Leif Wikberg, journalister på ÖA, ställer ut ”Valea Seacă – ogräsets hemvist” på Ödbergska gården. Foto: Håkan Nordström

Ogräsets hemvist

Leif Wikberg och Elin Holmberg ställer ut sin reportageresa till Valea Seacă i Rumänien på Ödbergska gården.

Vi ser dem dagligen. Utanför butikerna med en pappmugg framför sig, insvepta i filtar för att hålla den värsta kylan borta. På Ödbergska gården kan man nu lära sig mer om romernas hårda vardag hemma i Valea Seacă, i text och bild.

Strax före jul 2014 startade Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen Ångermanland och Hoppets Stjärna en vedkampanj för att hjälpa de utsatta romerna i Rumänien. Gensvaret blev stort och över en halv miljon kronor samlades in för att förse 100 familjer med ved över vintern.

I januari 2015 reste ÖA:s journalister Elin Holmberg och Leif Wikberg till Valea Seacă för att rapportera om hur veden tagits emot. Resan blev en utställning, Valea Seacă – ogräsets hemvist, som visades på Örnsköldsviks museum i fjol och nu är det dags för Ödbergska gården.
– Vår ambition var att problematisera kring tiggarsituationen, att söka djupare varför man väljer att lämna sitt land för att försöka finna en bättre tillvaro, säger Elin och berättar att de träffade politiker, borgmästaren och ortsbor – både rumäner och romer.
– Vi ville försöka förstå varför romerna är så marginaliserade, och bespottade, av sina landsmän. I den här utställningen visar vi en del av deras tillvaro.

Veden som skänktes betydde oerhört mycket. Den blev biljetten till ett drägligare liv och den gav värme och ljus. Kanske räddade den liv.
Utställningen består av ett dussin av Leifs fotografier, i både svartvitt och färg. Foton på gamla och barn i en svårbegriplig misär. Bilderna kan lika gärna stå för sig själva men i utställningen får de ytterligare en dimension med Elins kompletterande texter.

Leif minns särskilt en gammal kvinna som satt i sitt lilla skjul och värmde sig vid vedspisen, med dörren öppen trots minusgraderna ute.
– Jag insåg att det inte spelade så stor roll. Det fanns ingen isolering i skjulet så all värme gick rakt ut genom väggar och tak. Hon satt tätt intill spisen för att få lite strålningsvärme, säger Leif.

Utställningen har vernissage idag lördag. Därefter visas den under hela januari.

.

 

Dela med dig av denna artikel på: