Politik

”Jag är hemma på kvällarna”

Ett år har gott sedan Elvy Söderström lämnade över stafettpinnen till Glenn Nordlund.
– Numera är jag ofta hemma på kvällarna, säger kommunstyrelsens förre ordförande.

Vi träffar Elvy en decemberdag och konstaterar att mycket är precis som vanligt, trots ett år där hon för första gången på närmare 20 år inte är kommunens främste företrädare. Hon är glad, spontan och knivskarp och pratar precis som tidigare ofta om lagarbetet.
– Jag är stolt över Örnsköldsvik. Jag tycker att vi har gjort och fortfarande gör bra saker och jag blir glad av att exempelvis se byggkranar i centrum med vetskapen om att det handlar om hyresrätter.
– Dessutom tas initiativ i kampen mot ungdomsarbetslösheten, det görs rockader för att skapa bra boenden i centrum, det blir ett nytt äldreboende i Själevad och det planeras för en ny skola i Bredbyn. Det finns mycket att prata om. Vi har helt klart en innehållsrik berättelse, säger Elvy innan hon tillägger:
– Glenn gör ett fenomenalt jobb och det är roligt att konstatera att vi har en god ordning i kommunens ekonomi. Bland den bästa i hela landet.
Sedan den första januari i år är hon, som för snart 20 år sedan tog vid efter Vidar Fahlén, inte längre kommunstyrelsens ordförande. 
– Tänk att ett år kan gå så fort. Jag trivs med min nya vardag och den största skillnaden är att jag inte behöver ha en offentlig åsikt varje dag.
Men bortsett från att hon inte längre håller i kommunstyrelsens ordförandeklubba är det mycket som är sig likt. Hon har ett flertal uppdrag och är numera ganska ofta på resande fot. Hon är styrelseordförande i Norrtåg AB samt i den ideella föreningen Norrtåg. Ordförande också i infrastrukturprojektet Botniska korridoren, styrelseledamot i bioraffinaderiinitiativet SP Processum, ledamot av kommun- och landstingsfullmäktige, en av styrelseledamöterna i Länsmuseet Västernorrland samt en av sju ordinarie ledamöter i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Elvy Söderströms almanacka är med andra ord fortfarande ganska fulltecknad och enligt egen utsago reser hon mer runt i regionen nu än tidigare.
– Så är det faktiskt. Det blir fler resdagar nu för tiden och jag kan vara i Luleå ena dagen, Sundsvall dagen därpå och därefter i Östersund. Men jag har fler lediga kvällar och helger numera och det är skönt, säger hon.
Innan hon blev yrkespolitiker var arbetsplatsen skolan och än har hon inte uteslutit en come back i den riktningen. Att då och då hoppa in som vikarierande lågstadielärare kan hon fortfarande tänka sig, men några sådana förfrågningar har hon än inte ställts inför.
– Vi får se vad som händer framöver. Jag trivs med de uppdrag jag har och det är skönt att ibland få tid att sätta sig i soffan och göra precis ingenting. Bara ta det lugnt, kanske läsa en bok eller titta på en bra TV-serie som exempelvis Morden i Midsomer, säger hon med ett leende.
Och när hon sammanfattar det snart gångna året nämner hon tidigt kommuninvånarnas engagemang för att ta hand om medmänniskor på flykt. 
– Det handlar om familjer med barn som flyr undan ett helvete i Syrien. I exempelvis Mellansel görs ett fantastiskt arbete för att nyanlända ska få en så dräglig tillvaro som möjligt. Liknande insatser gör på flera håll i kommunen och det är bara att konstatera att det finns många i Örnsköldsvik som bär på ett varmt hjärta, säger Elvy.
Hur framtiden ser ut är hon, i likhet med många andra, nyfiken på och i det sammanhanget är det nära till hands för henne att nämna den forskning och utveckling som sker i Örnsköldsvik för att få ut mer av skogen. 
– Det är ganska kaxigt att kunna säga att allt som kan göras av olja kan vi göra av trä. Den utvecklingen är oerhört spännande speciellt när fler och fler med tiden förstår att här sitter vi på en lösning.

Kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik:
Anund Hedberg (s), 1971-1982
Vidar Fahlén (s), 1982-1995
Elvy Söderström (s), 1995-2015
Glenn Nordlund (s), 2015-

Publicerat