Mat & dryck

Tips och tricks - ta hand om julmatresterna

Skinka, köttbullar, kalkon, Janssons, fårbog, revbensspjäll, ostar, sill, lax, syltor, leverpastej, sallad med mera med mera. Här kan du få tips på hur du kan använda julmaten efter jul.

Ta hand om julskinkan

En skinka av en välmående gris väger 5-7 kilo, gör du av med så mycket? Jämför med den färdigskivade skinkan som ofta säljs i betydligt mindre förpackningar.

Dela julskinkan med en granne.

Frys in skinkan, skiva eller tärna och glöm inte märka förpackningen.

Tina den tärnade skinkan och ha som picknickskinka, i en omelett eller i en pastasås.

Hur länge klarar sig en kokt skinka i kylen? Minst en vecka! Hur vet man det? Man luktar och smakar på den. Det gäller allt på julbordet.


Ta hand om julmatsresterna

Allting måste inte tas fram hela tiden, ta lite i taget.

Sprid ut ätandet över tid så du inte storknar (och ät inte en hel ask Mozart-kulor på kvällen innan du går och lägger dig).

Om ni tröttnar på julmaten – tänk italienskt- addera pasta, basilika och mozzarella till prinskorvarna eller asiatiskt – köttbullarna med lime och koriander. Det blir helt nya smaker på bordet.

Det mesta går att laga om till paj, omelett eller en smörgås.

Gräddstuva kål, de flesta traditionella kålsorter på julbordet går att stuva.

Använd gärna kryddpeppar till fläsk, en klassisk kombination.

Skinkan är god även varm, som tillbehör kan du fräsa upp rödkål med apelsinjuice som en sallad.

Dra av kött från revbensspjällen, lite som pulled pork, och lägg som en banh mi-smörgås, eller i enchilladabröd, med olika sallader eller sås du har över från julbordet.

Gör en coleslaw av kål som blivit över.

Gör fattiga riddare av överblivet vörtbröd, som praktiskt nog redan är färdigkryddat. Servera med en kompott på torkad frukt av dadlar eller fikon.

Panera och fritera små bollar eller kakor av risgrynsgröten, exempelvis som italienska arancinibollar.

Gör härligt gul saffranspannkaka av gammal risgrynsgröt, gärna med extra saffran.

Gör plättar av risgrynsgröt, och servera på en sallad av citrusfrukter.

Dopp i grytan - det är egentligen bara buljong, koka ner den till en deciliter, frys in och du har en bra fond.

Har du köttbullar och vitsås kvar? Mosa ihop köttbullar i en tomatsås och gör en lasagne med vitsåsen från lutfisken. Riv ner edamerosten (eller annan julost) för lite mer krämighet.

Överbliven rökt lax blir en bra bas i en pastasås, gravad lax till en äggröra till frukost.

Testa att göra chips av överbliven grönkål som kanske varit dekoration.

Källa: Lantmännen


 

Publicerat