Övrig kultur

Vågrörelser på Trysunda

En drygt fyra meter lång skulptur i polerat rostfritt stål kommer till sommaren att förgylla Sveriges vackraste ö – Trysunda. Bakom utsmyckningen står konstnären och arkitekten Mats Olofgörs och konstverket bekostas av Jonas Nätterlunds Minnesfond.

Efter Helena Byströms glänsande ”Libjiesbåaloe” i Herrgårdsparken i Köpmanholmen satsar Jonas Nätterlunds Minnesfond på ännu ett konstverk i polerat rostfritt stål. Stockholmskonstnären Mats Olofgörs sätter i sommar upp ”Vågrörelser” på Trysunda – ett konstverk som ska glittra som havet i motljus.
– Jag tog en promenad på ön i mitten av augusti och det kändes starkt med horisonten åt ena hållet och kvällsljuset som spelad in från andra hållet, säger Mats, som snabbt bestämde sig för att han ville göra något inne i byn där folk gjort sina avtryck.
– Jag vill koppla skulpturen till fisket, havet och även till landhöjningen. Redan tidigare har jag jobbat mycket med vågrörelser på olika sätt, jag använder ofta upprepande former och mönster. Det här blir som ett avtryck av havet, den eviga rörelsen som hela tiden möter land.

Tillsammans med Lars Ahlström från Nätterlundsstiftelsen har Mats tittat på två olika tänkbara placeringar av konstverket. Dels vid kapellet, men huvudalternativet är en liten slänt i sydöstra delen av byn. Då ser besökarna utsmyckningen när de promenerar från kajen genom byn, den blir också väl synlig från Flaggstångsberget.
Mats Olofgörs har även tidigare gjort offentliga utsmyckningar i rostfritt stål. Hans ”Reflexions” i Trondheim invigdes i samband med den norska kungliga vetenskapsakademiens 250-årsjubileum 2010.

Bland alla hans andra offentliga utsmyckningar kan nämnas ”Bure” på Norra Stadsberget i Sundsvall och en fontän utanför Umeå universitet. Tillsammans med skulptör Hans Peterson driver han dessutom arkitektföretaget Olope som bland annat medverkade i en formgivningstävling för nya Slussen i Stockholm. Deras förslag ”Vidd” tilldelades ett av hedersprisen.

Vintern 2005 anlitades Mats också av Nätterlunds Minnesfond för att skapa ett tillfälligt ljuskonstverk i Bjästabacken.
– Att bli tillfrågad att göra ett konstverk till Trysunda känns mycket speciellt. Där finns kulturhistoria och det är ett känsligt arbete att få rätt balans så att konstverket kan förhålla sig till allt som redan finns på ön, säger Mats.
Planen är att ”Vågrörelser” ska komma på plats under sommaren. En modell och skisser finns att se på Örnsköldsviks museum & konsthall.

 

Publicerat