Övrig kultur

Alfons och Cocco laddar för luciashow

Ryttarklubbens årliga luciashow är en tradition lika säker som den inlagda sillen. Nu är det dags igen under lördag och söndag.

Vi träffar Sofia Vikman och Sara Lundgren tillsammans med två av ridskolans hästar; Alfons och Cocco. Två ryttare och två hästar som tillsammans med många andra aktiva i ÖOR och ett flertal hästar ska se till att den årliga luciashowen blir lika uppskattad som vanligt.

– Vi pratade precis om hur många gånger som ÖOR arrangerat luciashow och det har pågått så länge vi kan minnas. Förmodligen även långt före vi föddes, säger Sofia Vikman med ett skratt.

Närmare 50 medlemmar i klubben blir engagerade i luciashowen som även samlar cirka 30 hästar. Traditionella och populära inslag som fackeltåg och Rudolf med röda mulen är som vanligt med i programmet, men självklart blir det även några nya inslag.

– Vi blandar det traditionella och förväntade med lite nya grepp. Det gäller att hitta en bra blandning av gammalt och nytt, säger Sara Lundgren som är ordförande i ridklubbens ungdomssektion.

Örnsköldsviksortens Ryttarklubb har varit medlem i Svenska Ridsportförbundet sedan 1962 och utbildar motionsryttare, ryttare med funktionshinder, tävlingsryttare och kuskar. I klubbens verksamhet och vilja finns att samla, utbilda och hjälpa ryttare och kuskar och ge hästintresserade barn, ungdomar och vuxna en meningsfull fritid med hästen i centrum.

– Det brukar vara fullsatt här inne när vi arrangerar luciashowen. Uppenbarligen är det många som har som tradition att besöka ridhuset inför julfirandet, säger Sofia Vikman.

Anläggningen rymmer närmare 500 åskådare och arrangörerna av showen hoppas naturligtvis på två utsålda föreställningar. I så fall välkomna intäkter för en ideell förening med en stor ungdomsverksamhet.

Efter lång tid av förberedelser är det äntligen dags för en återkommande tradition som lockar fler än inbitna hästentusiaster.

– Nu kör vi. Det kommer bli en riktigt bra luciashow, säger Sara Lundgren.

Publicerat