Övrig kultur

Laurentsio – mot alla odds

Från att vara bortglömd på ett barnhem i Rumänien till en familj i Sverige, tre guld i Special Olympics och rikskändis efter populära tv-serien Mot alla odds. I morgon kommer Laurentsio Pettersson till Örnsköldsvik för att presentera och signera boken om sin resa, skriven tillsammans med 7ans Torbjörn Vårsaga.

Laurentsio Pettersson föddes 1980 med deformerade armar och ben i kommunismens Rumänien och sattes på en av landets många institutioner för att gömmas och glömmas. Revolutionen 1989 förändrade dock allt och mynnade ut i att Laurentsio adopterades av ett svenskt par.

Han blev känd för allmänheten genom SVT:s serie ”Mot alla odds”, där han som en av tio personer med funktionsnedsättning vandrade 150 mil genom Afrikas öken, från Victoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia. Innan serien, som följdes av 1,5 miljoner svenskar, hade Laurentsio redan lyckats ta tre guld i Special Olympic World Games och kunde skryta med huvudrollen i den tyska långfilmen ”Yoko”. 120 centimeter långe Laurentsio kan idag även titulera sig föreläsare, fotomodell och ambassadör för öviksbaserade Hoppets Stjärna.

Den 13 augusti 2012 vikte SVT1 timmen 20-21 åt dokumentären ”Laurentsio – att lyckas mot alla odds” – och nu har han släppt en självbiografi med samma namn, skriven tillsammans med ö-viksbon och 7ans reporter Torbjörn Vårsaga.

­– Jag träffade Torbjörn på bokmässan i Göteborg och vi hade en diskussion tillsammans och pratade om framtiden och våra planer. Han hade tidigare skrivit en artikel om mig för Hoppets Stjärnas tidning och den blev så bra att jag frågade honom om han ville hjälpa mig att skriva en bok om mitt liv från tiden i Rumänien, adoptionen, alla operationer jag fått gå igenom och karriären. Och han tackade ja.

Boken kom till under ett knappt års tid via ändlösa Skype-samtal mellan Laurentsio i Bollnäs och Torbjörn i Bonäset under helger, kvällar och nätter.

– Det kändes både hedrande och skrämmande när jag tog mig an uppdraget. Hedrande att få chansen, och samtidigt lite skrämmande att försöka ge en rättvis bild av ett så fantastisk livsöde som Laurentsios. Med facit i hand känns det tack och lov som att vi har lyckats få ihop något bra tillsammans, säger Torbjörn.

Boken ”Laurentsio – att lyckas mot alla odds” kom ut i augusti och därefter inleddes den signeringsturné som i morgon lördag, 12 december, stannar till i Örnsköldsvik och Port 9-gallerian mellan 10-16.

Publicerat