Hockey

En ganska orättvis bild

Hur ser arbetet med talangutvecklingen av ishockeyspelare ut i Örnsköldsvik? Fostrar vi inte längre några talanger och är vi inte längre någon plantskola?
– Det finns folk som påstår det, men då ger man en ganska orättvis bild av verksamheten, säger instruktören på hockeygymnasiet, Mikael Sundell.

Det fanns en tid då Örnsköldsvik i allmänhet och Modo Hockey i synnerhet slog idrottsvärlden med häpnad. Ett antal år där Peter Forsberg och Markus Näslund gick i täten och där barndomskompisar från Domsjö, Järved, Kramfors och Sollefteå blev stjärnor i nästan parti och minut.

Den boomen, som pågick under ett antal år, är mer eller mindre ett slags oslagbart världsrekord. Men att det numera och under ett flertal år därefter råder stiltje i talangfabriken är inget som människor med god insikt håller med om.

En av dem är Mikael Sundell, instruktör på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och mångårig ledare och tränare inom ångermanländsk ishockey. Han är den förste att skriva under på att det definitivt inte saknas hockeytalanger i distriktet att det utbildats flera elitspelare under en följd av år och att det finns all anledning att vara optimister inför framtiden.

– Det tycker jag absolut. Visst har det varit en dipp neråt jämfört med den tiden då spelare födda 73-75 blomstrade. Men vi har varje år fått fram nya talanger som numera spelar på hög nivå, säger Mikael.

Ett omdöme om dagens A-lag i Modo Hockey är att det är en främlingslegion med en massa transatlanter. En annan att det är få lag som har så många juniorer i truppen och att hela fem backar och fem forwards är skolade i Örnsköldsviks ishockeygymnasium.

– Det finns ett flertal spelare som knackar på dörren och 96-kullen är den talangfullaste på länge. I vår talangutvecklingsplan strävar efter att fostra skickliga spelare med olika karaktärer. Då ökar chansen att vi har det som efterfrågas när väl dörren till seniorhockey i Modo öppnas, säger Mikael Sundell.

Hockeygymnasister i Örnsköldsvik vidare till NHL:

89-kullen: Niklas Svedberg, Boston Bruins, 90: Victor Hedman, Tampa Bay Lightning, 92: Anton Forsberg, Columbus Blue Jackets, 93: Linus Ullmark, Buffalo Sabres, 94: Ludvig Byström, Dallas Stars, 95: Robert Hägg, Philadelphia Flyers, 96: Adrian Kempe, Los Angeles Kings.

NHL-draftade spelare:

92-kullen: John Westin, Montreal Canadiens, Sondre Olden, Toronto Maple Leafs, 93: Erik Nyström, Montreal Canadiens, 95: Victor Olofsson, Buffalo Sabres, 97: Jesper Lindgren, Toronto Maple Leafs.

Publicerat