Övrig kultur

Christer gör konst till Nobelmeny

Nobelpristagarna William C. Campbell från Irland, Satoshi Omura från Japan och Youyou Tu från Kina kommer idag att vara ägare till ett grafiskt blad av ö-vikskonstnären Christer Carlstedt.

Varje år sedan 1979 har två konstnärer fått i uppdrag att göra ett grafiskt blad i svartvitt till den meny som pristagarna, deras anhöriga och ledamöterna i den medicinska Nobelkommittén får under välkomstmiddagen när pristagarna anländer till Stockholm några dagar innan själva Nobelfesten. I år föll valet på två medlemmar i Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad – Ulla-Carin Winter från Sundsvall och ö-vikskonstnären Christer Carlstedt.
– Det är helt fantastiskt, det är en stor ära att få det här uppdraget, säger Christer som är känd som en mycket skicklig grafiker, tecknare och tryckare.

Motivet är fritt för konstnären att ta fram och Ulla-Carin valde sommarmalört, som har en koppling till årets pristagare.
– Jag tyckte att det handlade mycket om natur så jag gjorde tre olika bilder som jag skickade till Nobelkommittén, det hade tydligen inte hänt tidigare att de fått flera blad att välja bland.
Christer valde att arbeta med högtryck, på en plåt av zink har han med tunn nål ristat mängder av hårfina linjer i plåten. Allt som sedan inte blir svart i trycket är ristat bort med nålen. Det gäller alltså att tänka på motivet bakvänt under det mödosamma arbetets gång. Christer har sedan tryckt bladen själv hos ÖKKV i Kulturfabriken.

Upplagan är satt till 35 ex, de 28 första går till Nobelmenyn och redan nu är de övriga exemplaren sålda. Men bladet finns fortfarande att se i Galleri Lokomotiv där ÖKKV:s medlemmar ställer ut till och med 19 december.
Christer Carlstedt och Ulla-Carin Winter tillhör numera en exklusiv skara Nobel-konstnärer som startade 1979 med Eva Stockhaus och Karl Axel Pehrson och som bland annat består av Sixten Haage, Hans Wigert, Jordi Arkö, Richard Årlin, Lena Cronqvist, Olle Bonnier, Philip von Schantz, Olof Sandahl, Ulla Fries samt paret Marilyn och Gösta Girow.

 

Publicerat