Du är här

2015-11-27 - Ekonomi

Svarta fredagen idag

Dagen efter Thanksgiving, fjärde torsdagen i november är USA:s största shopping- och readag, den s.k. Black Friday. Det är traditionellt även dagen då julhandeln inleds, och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa. Black Friday har även börjat anammas i Sverige, men inte på samma amerikanska vis.

Namnet "Black Friday" kom till strax före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving.
Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu ett allmänt namn i USA för dagen efter Thanksgiving. En senare förklaring till namnet är att denna dag går många butiker från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Alla butiker har öppet väldigt tidigt, vissa redan öppet från midnatt, andra oftast från klockan 5 eller 7 på morgonen, samt stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

Hur länge ska det dröja innan vi har Black Friday- klämdag månne?

Källa: Wikipedia

Dela med dig av denna artikel på: