Trafik

98 procent använder bilbälte i Ö-vik

Bilbältet har i 40 år räddat tusentals liv men fler skulle kunna räddas varje år om alla använde bilbälte. Örnsköldsviks bilbältesanvändning ligger på 98 procent, en siffra som ligger över kravet för att Sverige ska kunna nå sitt mål 2020.

Bilbältet är den viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i fram- och i baksätet. Inte minst är bältet viktigt vid kortare sträckor och låga hastigheter, då det verkligen kan utgöra skillnaden mellan liv och död.

1 januari 1975 infördes bälteslagen i framsätet och 1986 infördes obligatoriskt bilbälte i baksätet, de första åren var användningen blygsam och användningen höll sig runt 40-60 procent. Mellan åren 1975 och 2014 sjönk antalet dödade i trafiken från 1172 till 270 vägtrafikanter per år.

För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att Sverige ska nå sitt mål om högst 220 dödade i trafiken 2020, så måste användningen av bilbälte i kommunen ligga på minst 97 procent idag. I Örnsköldsvik ligger bilbältesanvändningen på 98 procent. NTF:s bältesundersökning 2015 visar att bara förare i Halland, Jönköpings län och Västernorrlands län uppfyller kraven.

Checklista för god bältesanvändning

•Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.

•Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så det hamnar rätt i förhållande till din längd.

•Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsakar inre blödningar.

•Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.

 

Publicerat