Du är här

2015-11-09 - Teater

Halva klungan rider

Biljetterna till Sven Björklunds och Olof Wretlings "Till häst genom Västerbotten" tog slut på ett ögonblick. Därför väntar dubbla föreställningar på Folkan i morgon och i övermorgon, tisdag och onsdag.

Sven Björklund och Olof Wretling, ena halvan av Umeås hyllade humorgrupp "Klungan", gav sig i juni 2014 ut på en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Ungefär som de sagosamlande bröderna Grimm, fast 200 år senare.

Berättarjakten genomfördes med häst, och med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen - som dock var utan häst - och tillsammans bärgade de en berättarskatt som blev en bok. En reseskildring genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram.

Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit – den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände.

Nu gör Björklund och Wretling en scenföreställning av boken; en bokpresentation i gränslandet mellan talbok, powerpoint och hiphop.
Lokal arrangör är Örnsköldsviks riksteaterförening.

Dela med dig av denna artikel på: