Hörnan

Krönikan: Jo, du ska bry dig om vad folk tycker

Vill du sälja in en riktigt korkad åsikt? Då är det bara att upprepa den varenda dag ända tills folk tror att den är ett talesätt. Titta bara på dessa klassiker:

Titta bara på dessa klassiker:

”Den som sa det, var det.”
Då borde polisen ha det jättelätt – för det är ju bara att arrestera den som gör polisanmälan.

”Kärlek börjar alltid med bråk.”
I så fall är det ingen bra början.

”Det är aldrig ens fel när två träter.”
Vilken tröst för alla misshandlade kvinnor – och för Svärdsmannens offer i Trollhättan.

Självklart finns det situationer där dessa påståenden stämmer in, men det är snarare undantag än regel. Att den som uppmärksammar ett missförhållande per automatik själv är skyldig (”den som sa det, var det!”) blir ju inte sant bara för att du lyckas säga det på rim. Det blir inte ens mindre dumt – men faktum är att det sakta men säkert låter lite mindre dumt varje gång du hör det. Det är nämligen vetenskapligt bevisat att påståenden upplevs som mer trovärdiga ju oftare de upprepas. En viss vrå av vår hjärna blir lite mosig av tjatet och infekterar vår tankeverksamhet med en viskning som låter ungefär så här:
”Kanske ligger det något i det här, trots allt? Ingen rök utan eld.”

De sista fyra orden tillhör en annan kategori av talesätt: Missbrukade liknelser.
Hit räknas även klassiker som ”efter regn kommer sol” och ”blod är tjockare än vatten”. När de tolkas bokstavligt kan ingen förneka att det stämmer – och just därför används de för att klä ut lögner till sanningar.
När någon sprider ett elakt rykte; att tjejen i 9B har legat med alla killar i hela skolan, spelar det ingen roll att hon själv förnekar det.
Folk kan helt enkelt muttra ”ingen rök utan eld” och därmed antyda att tjejen ljuger eftersom gas med kolpartiklar alltid är resultatet av en förbränningsprocess.

Nu närmar vi oss dumhetens epicentrum – och där finns en tredje typ av bevingade ord som ställer till elände i vardagen. De handlar i grunden om omtanke och hänsyn, men folk förvrider deras innebörd för att rättfärdiga egoism.
Ordspråket ”ärlighet varar längst” handlar ursprungligen om att inte sprida lögner, men har idag adopterats av varje buffel med mundiarré som vill kunna kasta sårande kommentarer i ansiktet på folk och kalla det för en nobel handling.
Talesättet ”det är tanken som räknas” passar bra när någon har försökt göra något snällt, men misslyckats och är ledsen för det. Desto mindre lämpligt är det att svika ett löfte och vifta bort besvikelsen du orsakar med repliken ”vadårå, det är ju tanken som räknas!”.

Och sist, men inte minst: Visst ska vi bry oss om vad folk tycker. Ibland.
Uttrycket handlar om att inte ta åt sig av elaka ord och orättvisa beskyllningar; att våga gå sin egen väg så länge vi inte trampar på någon annan. Om rätten att få ha omaka strumpor, en udda hobby eller en knasig tapet – men så fort andra berörs av våra handlingar ska vi självklart bry oss om deras känslor.
Vi ska lyssna på dem, respektera hur de känner – och aldrig någonsin köra över dem med hänvisning till ett feltolkat talesätt.
Vi ska bete dig oss som folk, helt enkelt.

Det är ett underskattat sätt att vara på.
 

Publicerat