Näringsliv

”En fantastisk utveckling”

Det har gått 13 år sedan starten av företaget PulpEye AB och efter dominans i Sverige och stora framgångar på den globala marknaden tas det nya kliv.
– En fantastisk utveckling. Nu riktar vi fokus även mot Kina och Sydamerika, berättar Öjvind Sundvall.

För den oinvigde kan det låta som rena grekiskan. Men den som har inblick i massaindustrin vet sedan länge att fiberegenskaperna är av avgörande betydelse för kvaliteten. Att i processen kunna mäta fibrernas beskaffenheter i massaströmmen är precis vad PulpEye handlar om.
Öjvind Sundvall är VD och en av fem delägare i det lilla företaget i Alfredshem som ligger i framkant på en jättelik marknad. Skåpen med analysatorer tillverkas från start till mål i Örnsköldsvik i ett nätverk av närmare tio företag.
– Utan stödet på lokal nivå hade vi aldrig nått dit vi är i dag. Vi har många att rikta tacksamhet emot. Inte minst Kempe-stiftelsen, säger Öjvind Sundvall och berättar att all utveckling och service sköts på egen hand.
Han tar sällan ordet kunder i sin mun. Med flera år bakom sig på MoDo Forskning och Utveckling samt på Metso Automation och ett allt större kontaktnät runt om i världen pratar han mycket oftare om vänner.
– PulpEye har massor av kompisar runt om i världen och numera finns vi representerade i mer än 30 länder. Partners som verkligen tror på det vi gör, uppskattar oss och öppnar dörrar till nya marknader, säger Öjvind.
Senast i raden av nya handelsområden är Sydamerika och Kina. Nyligen undertecknades en större affär till det jättelika landet i öst, vilket kan betecknas som en milstolpe i företagets relativt korta historia. Trots att konkurrenterna siade om en snar död är PulpEye alltså mer framgångsrika än någonsin och tack vare forskningssamarbete med universitet och institut skapas möjligheter att ligga i framkant.
– Utvecklingen av PulpEye har varit en spännande resa både som produkt och företag, säger Öjvind.
Fattar vi honom rätt har den bara börjat.

Publicerat