Skorped

Skorped lyser upp

En månad, under den mörkaste tiden, ska Skorped lysa upp. Det blir en riktig ljusfest med upplysande workshops, strålande samarbeten med lokala aktörer och en sprakande invigning.

”Skorped lyser” är namnet på projektet som ska sprida extra ljus och glädje i orten. Ett tiotal objekt ska ljussättas och här ingår såväl tallar och torp som Skorpeds kyrka, Prästgård och Herrgård. Ett antal vackra privata fastigheter och trädgårdar kommer också att belysas, liksom det gamla stationshuset där idén till allt började.

Projektets frö började nämligen gro redan för fem år sedan när Lars Studsare hälsade på vännen Per Wallin i det gamla stationshuset den senare precis köpt för att göra om till ett matställe och en samlingsplats. De började spåna kring möjligheterna och Lars, som jobbat med el och ljusdesign i över 20 år, tyckte att det vore en rolig idé att ljussätta det vackra huset inför öppnandet av barserveringen. Idén blev inte verklighet den gången, men viljan har funnits kvar och tankarna på vad man kan åstadkomma har växt, liksom mängden människor som blivit involverade i projektet. I påskas hölls det första riktiga planeringsmötet tillsammans med Intresseföreningen Skorpeds framtid och nu är det snart dags att plugga i kontakten för ”Skorped lyser”.

Projektet inleds från 24 till 28 november med workshops och kurser i belysningsteknik och ljusdesign där deltagarna kommer att få lära sig genom både teori och praktiska installationer. Deltagarna är primärt professionella med belysning i verksamheten och studenter inom området, men även privatpersoner med ett brinnande intresse kommer att ges möjlighet att delta. Därefter väntar det stora eventet – invigningen, där besökare kommer att få ta del av en såväl ljus som färgsprakande upplevelse.

– Det är roligt att visa vad mycket man kan göra. Man kan skapa så mycket nytt med belysning. Vi strävar inte efter att det ska se ut som i dagsljus. Man kan belysa det man vill och skapa sina egna bilder, säger Lars Studsare och fortsätter.
– Ny teknik har gett effektivare och bättre belysning. Det har också gjort det billigare. Det mesta av belysningen i Skorpedsprojektet är energieffektiva LED-lampor, så elräkningen blir inte dyr.

Byggnader, trädgårdar och natur kommer att vara fantasifullt belysta på ett sätt som troligtvis kommer att få betraktare att se orten med andra ögon. Dessutom uppmuntrar man de boende i området att tända eldar och marschaller vid sina fastigheter. Från Skorpeds kyrka till Lännäs byskola, vars sedvanliga gammeldags julfirande sammanfaller med invigningen, kommer ljusfesten att vara. Längs sträckan planerar man att ha försäljning av lokala produkter och vid det gamla stationshuset vankas det marknad. Här avslutas dessutom festligheterna med pubafton som, om man frågar Skorpedsbor, lär bli lika välbesökt som alla andra lokala arrangemang.

– Ordnar man någonting så kommer det alltid folk, säger Per Wallin och tar som exempel en nyligen arrangerad Dan Andersson-kväll i Byvattnets bygdegård där hela 50 personer dök upp.
– Det Ö-vik saknar – det har vi. Här drar alla åt samma håll, förklarar Jeanette Sollgard, ordförande i intresseföreningen.
Och det verkar onekligen stämma för projektet Skorped lyser. Här är praktiskt taget hela samhället involverat. Utöver generösa lokalbor som upplåtit sina hus, tomter och eluttag har man även fått sponsring med allt från lokaler och mat till lokala elektriker från Skorpeds El som ska hjälpa till med att få det praktiska att fungera. Efter den stora invigningen ska belysningen nämligen vara hela december ut.
– Och är det någonstans belysning är viktig så är det väl här där det är så mörkt så länge, säger Per.

 

Publicerat