Näringsliv

Design med Ö-viksstämpel

Beckmanseleven Malin Berglunds design utmärks av funktionalitet och vardagslyx. Nu har hon producerat en bricka i pulverlackat stål som redan rosats och börjat säljas på Designtorget. En bricka tillverkad i Örnsköldsvik.

Brickan Elvira är nätt och stilren i designen. Det bockade stålet är pulverlackat vitt och i den upphöjda kanten är en enkel ljuskopp integrerad.

– Jag vill jobba med vardagslyx och för mig är det att ligga kvar och dra mig på morgonen och kanske till och med få frukost på sängen – så jag började fundera kring det, säger Malin och berättar om tankar kring känslan av att bli gratulerad som liten på födelsedagsmorgonen.

– Ofta har man kanske ett ljus på brickan som glider omkring, vilket inte är så praktiskt. Så jag valde att konstruera brickan med en ljushållare.

 

Elvira är dock inte bara en frukostbricka. Den fungerar lika bra som kakfat på bordet, till att förvara olje- och vinägerflaskor eller som bricka för ännu fler ljus än endast i hållaren. Tanken är att det är en produkt som ska stå framme och dekorera hemmet.

Brickan skapades under en av vårens kurser på Beckmans Designhögskola i Stockholm där Malin går sista året. Den positiva respons hon fick av såväl lärare som allmänhet och företag gjorde att hon bestämde sig för att utnyttja sommaruppehållet till att få brickan i produktion – hemma i Örnsköldsvik.

– Jag vill lyfta fram mindre städers möjlighet till produktion, förklarar Malin och berättar att hon pratade med Sanco i Örnsköldsvik för att bocka plåten och fick kontakt med Oscar Strandbergs Industri som sköter pulverlackeringen. Etiketterna, som Malin sätter fast för hand görs av Ågrenshuset.

– De har varit så lyhörda, lätta att samarbeta med och har bidragit med olika lösningar. Eftersom de är experter inom just sina områden har de kunnat förklara hur man ska göra för att detaljerna ska fungera i praktiken, som Sanco som ville popnita ljushållaren istället för att limma fast den för att brickan skulle hålla bättre, säger Malin och fortsätter.

– Jag är väldigt stolt över att det gick att göra den i Örnsköldsvik, säger Malin och berättar att när hon som inbjuden designer presenterade projektet under invigningen av Designtorgets stora butik i Kulturhuset vid Sergels Torg var det många som ställde sig väldigt positiva till Malins förankring med hemstaden.

Tanken är inte att det ska bli ett enstaka samarbete, utan att Malin, så småningom, ska kunna jobba framgångsrikt som designer härifrån.

– Jag har redan startat ett eget företag för mina olika designprojekt och det företaget vill jag fortsätta med. Jag skulle önska att det gick så bra att jag skulle kunna anställa andra kreatörer och jobba i ett team. Under utbildningen har jag nämligen insett att man inte alls är stark ensam. Det är så viktigt i det här yrket att kunna bolla idéer och lära av varandra. Jag gillar att ta vara på kunskaperna runt omkring mig – det är så man kommer fram till bra produkter. Och det kunnandet finns här i Ö-vik.

– När jag först åkte till Stockholm för att plugga tänkte jag att det aldrig skulle gå att driva ett sådant designföretag jag vill här hemma. I Stockholm har man materialen utanför dörren och nära till alla kunder och återförsäljare. Men nu vet jag att det inte är omöjligt att ha basen här i Örnsköldsvik.

 

Publicerat