Skola & utbildning

Kvalitetssäkringsträff på folkhögskolan

Under två dagar nyligen samlades stora delar av Folkhögskolornas Branschråd för hälsa, en samarbetsorganisation med representanter från tretton folkhögskolor i landet, på Örnsköldsviks folkhögskola.

Syftet med Branschrådet för hälsa är att tydliggöra och höja kvaliteten inom folkhögskolornas hälsorelaterade utbildningar, vilket ska stärka kursdeltagarnas konkurrenskraft ute på arbetsmarknaden. Rådets uppgifter är att kvalitetssäkra, samordna och utfärda certifieringar inom: kostrådgivning, massage och personlig träning s.k. PT.

– Under en massa år har folkhögskolorna som bedrivit friskvårdsutbildning träffats och haft fortbildning och kompetensutbyten. För 6-7 år sedan så kom vi fram till att våra utbildningar på folkhögskola borde få lite mer status och värde ute på arbetsmarknaden, säger Roger Westin, kursansvarig Hälso- och friskvårdscoach på Örnsköldsviks folkhögskola.

Ett antal folkhögskolor var intresserade att driva frågan vidare och då jobbade man fram ett material till att bilda ett branschråd som då har möjligheter att certifiera deltagare på kurserna. Certifieringar som folkhögskolan i Örnsköldsvik erbjuder idag är personlig tränare och kostrådgivare.

Efter Hälso- friskvårdscoachutbildningen kan man då gå certifieringskurser som omfattar elva veckor. Eleverna arbetar då ”utanför huset” för att få omsätta sina kunskaper i verkliga möten med 3-6 kunder/klienter.
– Vi vill kunna mäta deras ”learning outcomst” *, säger Roger Westin

Hälso- och friskvårdscoachkursen på Örnsköldsviks Folkhögskola har samarbeten med olika organisationer, men också mot enskilda individer. Ett exempel är att man förra året gjorde kund/klient praktik mot kommun- och landstingsanställda inom områdena livsstilsförändring, träning eller kost.

År 2013 blev utbildningen godkänd av Kroppsterapeuternas yrkesförbund, där du efter avslutad utbildning och godkända certifieringar kan få tillgång till starta eget-hjälp, försäkringar med mera.

Kroppsterapeuterna har av Yrkeshögskolan fått en förfrågan om att sitta med och ta fram en EQF-standard för dessa yrkesgrupper (PT/kostrådgivare). Där kommer Branschrådet för hälsa vara en viktig part enligt Kroppsterapeuterna, då folkhögskolor har den standarden redan på sina utbildningar.
– Ett otroligt intressant arbete som har pågått egentligen i fyra år med certifierade elever. Vi sitter just nu i kollegiet och tittar på förändringar hos oss som skall höja intresset att söka till vår kurs. Vi är ju ensamma i hela Norrland om att erbjuda denna typ av utbildning med certifieringsmöjligheter, säger Roger Westin.

* Learning outcomst betyder att när en deltagare certifierat sig, så har denne likvärdiga kunskaper som elever från övriga skolor i Branschrådet för hälsa, utifrån den gemensamma kursplanen.

Nya fakta:
Örnsköldsviks folkhögskola har i dagarna beslutat att vara ännu tydligare kring sina hälsoutbildningar och nu byter man namn på kursen: Hälso- och friskvårdscoach till:
Hälsocoach -inriktning PT och kostrådgivare - En ettårig yrkesutbildning som är godkänd av Yrkesförbundet Kroppsterapeuterna. Deltagarna ges möjlighet att certifiera sig till Personlig tränare och/eller kostrådgivare via Branschrådet för hälsa.


 

Publicerat