Skola & utbildning

Sveriges Elevkårer vill etablera sig i Ö-vik

I Örnsköldsvik har elevorganiseringen länge bestått av ineffektiva elevråd. Men den senaste tiden har en omvandling börjat. Nu ska Per Nylén, vice ordförande i kommunstyrelsen, träffa Sveriges Elevkårer.
– Vi ska prata om hur Örnsköldsvik kan stärka elevers organisering och öka elevernas inflytande, något som gynnar alla parter, säger Emil Gustavsson ordförande i Sveriges Elevkårer.

Idag finns det elevråd på både Nolaskolan och Parkskolan. Båda organisationerna fungerar i mångt och mycket som elevkårer. Men kommunen sätter stopp för ett namnbyte - och hotar med att dra in bidraget.
– Det är konstigt att kommunen väljer att lägga så stor vikt vid ett namn, säger Emil Gustavsson ordförande i Sveriges Elevkårer i ett pressmeddelande.
 
På landets gymnasieskolor är det idag just elevkårer som verkar för elevernas intressen. Som fristående organisationer, till skillnad från elevråden, står de för allt från temadagar och fester till att företräda eleverna i möten med skolledningen.
– Många tolkar detta som att eleverna plötsligt får ta över skolan. Egentligen handlar det om att ta in ett elevperspektiv i olika frågor. Vi vet att detta är något som dels underlättar arbetet för rektorer, dels stärker hela skolan, säger Emil Gustavsson.
 
Emil Gustavsson träffar eleverna på Nolaskolan samt Per Nylén under torsdag eftermiddag, 15/10.
 
 Fakta:  
Sveriges Elevkårer grundades 1938 och är en branschorganisation för elevkårer på gymnasiet. 82 000 elever är anslutna som medlemmar genom sina respektive elevkårer. Sveriges Elevkårer stöttar elevkårerna genom ekonomiskt stöd, material, support och utbildning.

Publicerat