Skola & utbildning

Dags för höstens Högskoleprov 2015

I år sker Högskoleprovet lördagen den 24 oktober. Emma Isakssson från Örnsköldsvik är en av tusentals som gör provet.

Högskoleprovet är ett frivilligt prov som skrivs två gånger per år, en gång under våren och en gång under hösten. Att skriva högskoleprovet ökar chanserna att komma in på de flesta utbildningar och det är en av anledningarna till att Emma Isaksson från Örnssköldsvik har anmält sig till provet i år.
– Jag vill söka till civilekonom i Umeå och där tar de in 40 procent av sina nya elever enbart genom högskoleprovet, så har man ett bra resultat på provet så har man bra chanser att komma in, oavsett hur betygen ser ut, säger Emma. 

För många är högskoleprovet en väg in till sin drömutbildning och för de som skriver provet för första gången kan det lätt bli lite nervöst. Därför är det viktigt att förbereda sig och det kan man göra genom att bland annat öva på förra årets prov, du får en känsla för hur proven är uppbyggda och det kan ge dig en tryggare känsla.

Högskoleprovet kan man göra mer än en gång, vissa får bättre resultat andra gången än första men det är alltid det prov med bäst resultat som räknas.
– Jag gjorde provet i våras också men var inte så bra förberedd, nu har jag mer erfarenhet och ett bättre upplägg till höstens prov. Jag har bland annat gått igenom gamla högskoleprov och kollat på instruktions-videos om provet på YouTube, berättar Emma.

Så här kan du träna inför provet:
Träna matematik

Använd dig av dina gamla matteböcker från högskolan och gymnasiet, har du inte tillgång till någon mattebok kan du använda dig av webbplatsen matteboken.se, detta hjälper dig att förbereda dig inför den kvantitativa delen av provet.
Glöm inte att det kan vara bra att träna på diagram och tabeller.

Läs mycket
Genom att läsa mycket, så som skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter, kan du förbereda dig för den verbala delen av provet.
Glöm inte att läsa på både svenska och engelska.

Under provet, tänk på att:

– Allt material så som, blyertspenna, suddgummi, pennvässare, linjal, tar man själv med sig.

– Läsa instruktionerna noggrant.

– Disponera tiden.

– Det är okej att gissa, det är bättre än att lämna blankt, du kan inte få minuspoäng.

– Ta det lugnt och koncentrera dig på provet.

– Koppla av under rasterna och ät en ordentlig lunch.

Publicerat