Hörnan

Krönikan: Inredning och utredning

”Skriv om inredning!” bad redaktionshövdingen.
”Inredning?”, tänkte jag. ”Glöm det. Vad varje hem behöver är en rejäl utredning!”

För så är det verkligen. Många av oss lägger massor av tid, pengar och svett på att förädla hemmets inredning. Resultatet blir ofta lyckat – men när vardagen fyller hemmet ser det ändå aldrig ut som på bilderna i inspirationskatalogen.
Har du tänkt på varför?
Det är grunkornas fel.
På katalogernas visningsbilder saknas alltid plastkassar, strumpsamlingar, tidningshögar, pappersberg, 15 halvtomma mojsflaskor på toaletten och en trave pocketböcker i sovrummet ovanpå en kartong som ingen längre vet vad den innehåller.

Alla dessa grunkor sparkar vår fina inredning i skrevet.
Ljusa rum känns mörka, rymliga rum känns trånga och städade rum känns stökiga ändå.
Idén att spara på allt, utifall att det någon gång skulle komma till användning, lägger dubbla krokben för sig själv.
I takt med att prylträsket växer krymper sannolikheten att du ska hitta det du söker – och i samma takt krymper chansen att du över huvud taget ska komma ihåg att du faktiskt äger vad-det-nu-är. Desto mer sannolikt är det att du till slut kommer hemkånkande med en dubblett av det som legat i botten på den där sovrumskartongen i fyra år.
Det är nu du måste prioritera.

Å ena sidan: Hur mycket får du ut av att ha hemmet fyllt av gamla kläder, jackor, reservlakan, tidningar, skivor, porslinshundar, nerplockade tavlor, utgången solkräm och en massa Beck-filmer som du fick på köpet med Expressen 2006?

Å andra sidan: Hur mycket får du ut av att ha gott om utrymme, lätt att hålla rent, lätt att snabbt hitta vad du behöver och ytterst få saker att snubbla över?

Hemma hos oss tar vi kampen mot grunkornas tyranni på så stort allvar att den har fått sin alldeles egen högtid:
Familjen Vårsagas röjarhelg!
Till vår hjälp har vi konstruerat den superpraktiska guide som du kan beskåda här ovanför.
(Observera att guiden inte gäller förbrukningsvaror, levande varelser, födelsemärken eller gamla ex av Tidningen 7.)

Vår röjarhelg bjuder kanske inte på den sorts helgröj som mer normalt folk går och ser fram emot hela veckan – men känslan efteråt är desto skönare. När den bortglömda hårmousse-tuben i badrummet gått samma väg som tv-hyllan i förrådet och ett par kilo bråte från kontoret känns det faktiskt som om vi får mer plats för både tankar och andetag.
Det livsutrymmet är jag beredd att offra åtskilliga grunkor för. 

Publicerat