Du är här

2015-10-09 - Utställning
  • Frida Gröndahl med en målning hon gjorde när hon var 12 år. Diptyken till höger är en av hennes senaste målningar. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Debut för Frida

Hon har målat och tecknat sedan hon var tio år. Nu visar 18-åriga Frida Gröndahl upp sin konst offentligt för första gången med en utställning på Veckefjärdens Golf Club.

Hemma i sovrummet i den vita villan, vackert belägen bara ett kort stenkast från Snippersjöns strandkant, får Frida Gröndahl utlopp för sin kreativitet. I morgon lördag ska hon visa upp sina tavlor för första gången, och hon är laddad.

– Det känns jätteroligt. Äntligen!

Man brukar prata om retrospektiva utställningar när äldre konstnärer visar verk från en längre period av sin karriär. Och även om Frida nu gör sin debut så kan man ändå prata om en retrospektiv visning.

– Jag har alltid tyckt om att måla och skissa i blyerts. Jag har målat sedan jag var 10 år och jag ställer ut tavlor från den tiden fram till idag, berättar Frida, som ibland tar längre pauser från måleriet för att sedan komma tillbaka och måla intensivt i perioder.

– Jag har målat väldigt mycket nu på sistone och det var mammas idé att jag skulle ställa ut på Veckefjärden, och jag är glad att få vara där.

De målningar hon visar upp har många olika stilar, precis som det ska vara för unga konstnärer. Motiven är bland annat människor och djur, men också en hel del abstrakt.

– Inspirationen får jag av allt jag ser omkring mig, ibland kommer det bara upp en bild i huvudet. Jag målar allt möjligt, det som kommer inifrån och vill ut.

Förutom att måla studerar Frida kinesisk medicin med mamma Åsa som lärare, och på gymnasiet gick hon International Class och även dansestet.

– Jag tycker om att dansa och sjunga, och måla förstås. Det kommer jag att fortsätta med. Och förhoppningsvis får jag möjlighet att ställa ut fler gånger.

Utställningen är endast en dag, i morgon lördag mellan 10 och 15.

Dela med dig av denna artikel på: