Skola & utbildning

CHRIS-dagar i teori och praktik

Nyligen genomfördes de så kallade CHRIS-dagarna för 21:a gången (Civil-Hjälp-Räddning-Infprmation-Självskydd) för 560 elever i årskurs två och 40 lärare på Örnsköldsviks gymnasium.

Erica Moberg, trafiksäkerhetssamordnare i Örnsköldsviks kommun, ser denna utbildning som mycket viktig och nödvändig för eleverna att ta med sig in i vuxenlivet:
– Alla behöver lära sig vad som kan hända och hur man som medmänniska ska agera när olika krissituationer uppstår, bland annat vad gäller trafikolyckor, vilka räddningsinsatser man kan bidra med och att man blir medveten om risker och beteende i samband med dessa.

När vi besökte Räddningstjänstens övningsområde i Svedjeholmen var det dags för den praktiska delen av utbildningen som föregåtts av teori ute på Nolaskolan, Parkskolan och Praktiska gymnasiet.

Bland annat detta fick elever och lärare vara med om denna praktikdag?

  • Att känna till polismans tecken och polisbilens utrustning visades av poliserna Sara Olsson och Kristina Sondell.
  • Hur man släcker en bilbrand med kolsyresnö.
  • Att uppleva hur det känns att sitta fastspänd i en voltande bil. Alla elever som ville fick prova på en Bilvoltssimulator. Linnea Sjödin, elev på Nolaskolan var en av dessa: – Det var konstigt, pirrade jättemycket i huvudet, typ som när man åker Insane-karusellen på Gröna Lund.
  • Att få höra en inspelning om vad som händer under sju tiondelar av den sista sekunden i ens liv vid en frontalkrock. Något som verkligen berörde och på ett mycket dramatiskt sätt gav lyssnarna en ruggig upplevelse av olycksögonblicket.
  • Bilolycksplats- här gällde det att utifrån instruktioner innan övningen ta hand om skadade i en krocksituation och se till att adekvat första-hjälp igångsattes.
  • Testa promilleglasögon- för första gången under alla år som Chrisdagarna anordnats fick eleverna gå en slinga och uppleva hur det är att vara ”onykter” med hjälp av de promilleglasögon som kan framkalla olika slags grad av berusning.

Att det var en uppskattad, intresseväckande och lärorik praktikdag för de hundratals gymnasieungdomarna var inte att ta miste på.
– Detta är mycket värdefulla dagar för både elever och skolpersonal. Bra att teori följs upp av denna praktikdag. Vi måste alltid bli påminda i dessa viktiga frågor, konstaterade Camilla Klint, lärare på Nolaskolan.

Arrangörer för Chrisdagen var:
Örnsköldsviks Brand och säkerhet (både brand och trafik), Polisen, Ambulansen och Civilförsvarsföreningen.







 

Publicerat