Skola & utbildning

Elever visade stort intresse under ForskarFredag

Forskarfredag tjuvstartade med forskarpanel i torsdags för tredjeårseleverna i gymnasieskolorna och i fredags var det drop-in på lärcentrum i Arken, Örnsköldsvik där elever kunde samtala med forskare från panelen. Intressed från eleverna var stort.

I fredags tog ForskarFredag plats i Örnsköldsvik, en Europasatsning där man sprider kunskap om vad forskning är och vad en forskare gör under en dag. Här i Ö-vik har sistaårseleverna från gymnasieskolorna i Örnsköldsvik fått delta i bland annat en forskarpanel.

Under ForskarFredag var det drop-in på lärcentrum, universitetsbiblioteket i Arken, där intresserade elever kunde komma förbi och prata med forskare om sina frågor. På plats fanns bland annat Andre Baltz, forskarstudent i kommunikationsvetenskap för att kunna svara på elevernas frågor.

– Det är jätteviktigt att elever får delta och få en inblick i ämnet. Det är något som man inte får till vardags. Det ska väcka lust och nyfikenhet samt vill man nå ut till eleverna för att de ska kunna veta vad de vill när de ska välja vidare till universitet, säger Johan Eklund, forskningssamordnare Örnsköldsviks Kommun.

Fokus ligger på ett möte mellan forskare och elever så att de får samtala och diskutera, något som man vill ska avdramatisera forskaryrket för ungdomar. De elever som kom förbi på drop-in var mycket intresserade och hade många egna funderingar vilket visade att de hade tänkt mycket och visste vad de ville.

– Kul att få insikt i ämnet. Forskare har ju alltid varit lite mystiska för mig, men det var roligt att få veta att det är något som alla kan bli, säger Max Kristoffersson.

I torsdags tjuvstartade ForskarFredagen med en forskningskonferens med forskarpanel för elever som går tredjeåret på gymnasieskolornas högskoleförberedande program. Panelen tog plats på Campus i Örnsköldsvik där lokala forskare och representanter deltog.

– Föreläsningen var mycket intressant, framförallt för att det var många olika forskare som pratade om olika saker och så fick man många goda råd, säger Sofia Sundquist

 

Publicerat