Onside med Jonas

Bron levererar

Jag följer flera TV-serier och tycker jag har bra koll på vad man bör se och inte. Med den egenskapen i bagaget förstår jag inte hur jag kan ha missat ”Saga Norén, Länskrim, Malmö”.

Min pappa undrar ofta om jag följer kriminalserien Bron som går på SVT, men jag säger bara att jag ser så mycket annat och inte har plats att klämma in en ännu en serie, i min redan fullmatade TV-serietablå.

Men om jag ska vara ärlig så har jag alltid haft svårt för nordiska serier, helst danska, och inte tyckt att de hållit lika hög kvalité som amerikanska. Eftersom att Bron är en mix av både danska och svenska så har jag varit tvekis till det hela.

Jag har även tvekat om skådespelarinsatsen eftersom ibland när jag zappat runt på TV:n och råkat hamna på Bron så har jag tyckt att den där blonda tjejen verkligen inte kan spela bra och zappat vidare och hamnat på en repris av Vänner på Kanal 5 istället.  

Men efter att jag hört flera säga sig tycka om Bron så kände jag att jag var tvungen att ge det ett försök. Det gick inte många minuter in i det första avsnittet innan jag insåg att det här är en serie helt i min smak. Och nu, efter att jag nyss avslutat säsong ett, så vet jag att den blonda kriminalpolisen Saga Norén är lite speciell, men på ett konstigt skönt sätt. Sagas ärliga svar, i alla lägen, och avsaknaden av det sociala spelet framkallar dråpliga samtal mellan henne och hennes kollegor. Det är det som är tjusningen i serien, tycker jag. Sofia Helin som gestaltar Saga Norén gör ett riktigt bra jobb.

Manusförfattarna med Hans Rosenfeldt i spetsen har verkligen lyckats få ihop ett framgångsrecept med spännande handling och bra karaktärer och Bron sticker verkligen ut i kriminalserieträsket. Mycket tack vare ”Saga Norén, Länskrim, Malmö”.

Tack pappa, du hade rätt!

 

Säsong 1 & 2 finns på Netflix

Säsong 3 startar på SVT den 27 september

Publicerat