Film-TV-Radio

60-årsjubileum med gäst

Tio torsdagskvällar, en lördag med tre filmer och gratis höstlovsbio. Örnsköldsviks Filmstudio fyller 60 år och bjuder in journalisten och filmkritikern Göran Everdahl som föreläser och väljer en hemlig film.

Filmer från Ryssland, Island, Kina, Tyskland, Storbritannien, Sverige och Mauretanien står på programmet som inleds nu på torsdag, 24 september, med Ronnie Sandahls flerfaldigt prisade långfilmsdebut ”Svenskjävel”.

1 oktober visas ”Timbuktu”, där staden tagits över av militanta fundamentalister, och 8 oktober är det dags för Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid” om Ingrid Bergman.

15 oktober kommer Göran Everdahl, känd från både tv och radio, och föreläser om film innan det blir visning av en hemlig rulle som Göran valt.

”Leviatan” (22/10) är Andrey Zvyagintsevs Oscarsnominerade film om den lilla människan mot makten i Ryssland, och därefter åker vi till Island för dramakomedin ”Om hästar och män” (29/10).

Magnus Gerttens ”Every face has a name” (12/11) är en dokumentär om krigsfångar och överlevande från de tyska koncentrationslägren som för 70 år sedan anlände till Malmö. 19 november vänder vi blicken österut för det kinesiska dramat ”Hemkomsten”. 

”Phoenix” (26/11) utspelar sig i Berlin under andra världskrigets slutskede och som avslutning på höstsäsongen, 3 december, visas den brittiska komedin ”Pride”, som baserar sig på verkliga händelser kring aktivisterna i ”Lesbian and gays support the miners”.

Filmstudion har även planerat in en filmlördag 7 november samt gratis höstlovsbio vecka 44. Filmerna presenteras senare.

Publicerat