Trafik

Europeisk bilbältesvecka

Under denna vecka, 7-13 september, gör polisen en extra satsning på att kontrollera bältesanvändningen. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

Bältesanvändningen är hög i Sverige, men skillnaderna är stora mellan könen och varierar beroende på ålder och mognad. Kvinnorna är i alla ålderskategorier och geografiska områden bättre på att använda bälte.

Andelen som använder bältet i bilen är hög i Sverige, enligt NTFs senaste undersökning i tätort, använder 93 % av personbilsförarna bälte, men skillnaderna är stora mellan könen – kvinnliga förare 97% (Västernorrland 99%) och manliga 92% (Västernorrland 95%).
Unga män i åldern 18-25 år har en riktigt låg användning – endast 81 procent använder bälte. De äldre männen är bättre och kvinnor har i storleksordningen 5-10 procentenheter högre bältesanvändning än män i alla ålderskategorier.

Trafikverket bedömer att nya bilar med bältespåminnare på sikt kommer lösa problemet. Men nya bilar köps sällan av unga personer, de som använder bälte sämst. Här behövs ytterligare insatser!

– Informationsinsatser om vikten av att använda bälte behövs fortfarande. Unga personer är kloka, men de måste ändå upplysas och påminnas om hur illa det kan gå om man glömmer bältet, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

Andelen omkomna förare utan bälte har minskat sedan 2012, men är fortfarande så hög som 34 procent. De få procenten utan bälte blir alltså väldigt överrepresenterade bland dödsolyckorna, en tydlig signal om hur farligt det är att strunta i bältet om man är med om en olycka.

 

Publicerat