Film-TV-Radio

Atleten Saga

Saga Sundberg har tränat hela sitt liv och tävlat både på bästa sändningstid i tv och privat. Som aktuell i premiären av SVT:s Atleterna i kväll, 22 augusti, visar hon sig från sin tävlingsinriktade sida, men numera tränar Saga även på att få distans till resultaten.

De senaste åren har Saga Sundberg tävlat i TV4:s Gladiatorerna två säsonger, gjort En Svensk Klassiker, deltagit i Höga kusten trail running, knipit andraplatsen i Höga Kusten halvmaraton, sprungit Salomon Trail Tour, cyklat från Örnsköldsvik till norska Helgelandskusten och tillbaka på 10 dagar för skojs skull och mycket annat som skulle få de flesta att blekna av utmattning bara vid tanken på ansträngningen.

Under tiden pluggade hon till socionom och nu, efter avslutad utbildning, har hon fått jobb som kurator på fyra grundskolor på Lidingö. 2013 träffade Saga nämligen sin Patrik och bytte Örnsköldsvik och det spontana leva-för-dagen-livet mot jobb och kärleken i Stockholm.

Flytten innebar en hel del förändringar, inte bara av praktisk karaktär.

– Egentligen hade jag ett helt träningsfritt år hösten 2013 till hösten 2014. Jag behövde rannsaka mig själv angående varför jag tränade, säger Saga och fortsätter.

– Då, första året jag sökte till gladiatorerna, var målet med träningen att nå så långt jag bara kunde i att vara stark och snabb, men även att synas som en stark person utifrån. Tävlingsinstinkten spårar Saga till familjerelationerna i en träningstokig grupp av fem syskon. Barndomens sportval, konståkning och simning, kom Saga aldrig att bli riktigt framgångsrik i hur mycket hon än tränade, men när hon började styrketräna målmedvetet fick hon en kick av hur snabbt utvecklingen gick.

– Det kändes bra att hitta mig själv och att skapa min identitet. Det passade mig bra. Jag är en ”doer”. Det är jag ändå stolt över – att jag får saker gjort. Att dessutom få bekräftelse, som jag fick med Gladiatorerna, det var fantastiskt.

 

Framgångarna kom dock inte gratis. Förutom i svett betalade Saga även med en kraschad relation när träningen och den egna fokuseringen tog all tid och energi.

– Träningen får inte komma till vilket pris som helst. Ju äldre man blir desto mer inser man att det finns mer som är viktigt i livet. Priset är inte värt det om jag står där själv. Nu tränar jag för att må bra och för att känna mig smidig och stark och helt enkelt klara av alla saker jag vill göra. Vill jag gå inkaleden eller ska klättra upp för ett berg vill jag kunna göra det utan att mjölksyran sätter in eller jag får slut på orken. Nu tränar jag för att inte behöva uppleva begränsningar i mitt liv.

– Atleterna kändes som någonting jag kunde vinna på sikt genom att vara med i. Där jobbar man tillsammans med någon för att åstadkomma någonting och det är en häftig känsla – att lyfta någon eller bli lyft av någon, säger Saga och berättar att hon efter sitt träningsfria år hade en hel del att ta igen på ett fåtal månader innan det blev inspelningsdags för tv-programmet.

Till den utmaningen kom tävlingarnas utformning där deltagarna testades i mängder av grenar Saga aldrig tidigare provat på, som bågskytte och stavhopp.

– Jag skulle jättegärna vilja vara en god förebild för mina elever. Jag är inte supertränad, men när jag sätter manken till kan jag uppnå mycket. Jag vill gärna visa att som vanlig person med grundträning kan man komma så långt man vill bara man lägger energin på rätt ställe. Dessutom vill jag inspirera dem att våga prova något nytt, även om man det är utanför den egna bekvämlighetszonen.

Publicerat