Skola & utbildning

Klart att Glädjeteatern fortsätter

Kommunstyrelsens beslutade igår att Glädjeteaterns verksamhet permanentas.

Det första året jobbade man med musikalen ”Att flyga högt” i ett samarbete mellan Glädjeteatern, grundsärskolan och elever från Nolaskolans årskurs 3. Nu fortsätter arbetet med musikprojekt riktat mot förskolan och i samarbete med gymnasiesärskolan.Glädjeteatern startade som ett projekt hösten 2014 med inspiration från Hudiksvall och Glada Hudik-teatern.

Projektet syftade bl.a. till att:

  • bidra med kulturella insatser inom förskola/skola och äldreomsorg
  • skapa en stadigvarande daglig verksamhet som komplement till redan befintlig verksamhet
  • personer med funktionsnedsättning ska vara en naturlig del av Örnsköldsviks kulturliv
  • samt även bidra till ökad förståelse för personers olikheter.

Kommunstyrelsen, Välfärdsförvaltningen och Bildningsförvaltningen har gemensamt bidragit till finansieringen av projektet med en tjänst, där Kommunstyrelsen stått för 50 % och de övriga 25 % vardera.
De utvärderingar som hunnits göra av verksamheten sedan uppstarten visar på att den är mycket uppskattad av såväl brukarna som de som fått ta del av Glädjeteatern olika föreställningar. Projektledarna vittnar om den positiva stämning, och den glädje över att få delta i dessa aktiviteter, som brukarna gett utryck för.

Kommunstyrelsens beslutade alltså igår att Glädjeteaterns verksamhet permanentas.
– Det känns mycket bra att kunna ta detta beslut, säger Per Nylén. Den här verksamheten kan betyda oerhört mycket för en grupp människor som både får chans att pröva lite annorlunda aktiviteter än de vanliga och samtidigt får synas på sina egna villkor.

Publicerat