Skola & utbildning

Internationellt utbyte under yrkes-VM

Utöver ett världsmästerskap är Yrkes-VM ett event som erbjuder ett tillfälle för dela erfarenheter och framtidsvisioner. Lärarna Anna Hilli och Elisabet Åhman åker till VM:et i São Paolo i Brasilien för att yrka statusen och kvalitén på yrkesutbildningar.

– Det handlar främst om internationellt utbyte och att bygga och värna om kontakter. Vi vill lära oss av andras erfarenheter, berättar Anna.

Utöver att yrkes-VM är en tävling för 120 ungdomar från 60 länder, är det även en chans för att diskutera yrkesutbildningar och dess status. Anna Hilli, frisörlärare, och Elisabeth Åhman, yrkesinstroduktör för lärlingsutbildning, åker tillsammans ner till São Paolo för att delta i seminarium och för att lära sig mer om tävlingen i sig.

– Jag och Elisabeth åker dit för att lära oss mer om tävlingarna, jobba med folk från alla länder och diskutera utvecklingen för yrkesutbildningar, berättar Anna.

Tanken är att få en mer ingående blick i hur tävlingen fungerar och hur den är tänkt att utvecklas i framtiden. Detta för att veta hur norra Sverige i sin tur ska kunna lyfta tävlingen.

– Vi vill göra yrkesmästerskapen större i norr för att kunna skapa som en ”morot” för ungdomarna att sträva efter. Målet är i stort att kunna förbättra yrkesutbildningarna här omkring.

När de kommer hem är det tänkt att de ska återkoppla sina erfarenheter och utbyten med skolledningen samt branscherna. De kommer även att delta i ett utvecklingsmöte med den svenska delegationen som har hand om yrkeslandslaget i oktober.

– Vi vill höja statusen för yrkesutbildningarna. Efter gymnasiereformen 2011 när högskolebehörigheten togs bort har söktrycket minskat. V vill visa att det fortfarande leder till många bra jobb, säger Anna och fortsätter:

– Sedan är det viktigt att bygga internationella kontakter. Det kan leda till möjligheter att arbeta internationellt eller ge tillfällen för arbetsplatsförlagt lärande utomlands.

Publicerat