Skola & utbildning

Snart gör Johan upp i yrkes-VM

Om mindre än en vecka tävlar 22-åriga Johan Ledin från Sidensjö om att bli världens bästa elinstallatör i yrkes-VM i Brasilien, där ungdomar upp till 23 år tävlar inom olika yrkesområden.

Det är World skills Competition som anordnar tävlingen som är världens största yrkesutbildningsevent för ungdomar. Med mindre en vecka kvar till att världsmästerskapet går av stapeln i São Paolo i Brasilien repeterar Johan Ledin för fullt.

- Just nu tränar jag och går igenom de sista grejerna. Jag läser på om det jag fått reda på om uppgifterna så jag känner att jag har koll på det, berättar Johan.

Han gick för några år sedan ut Elprogrammet med inriktning elteknik på Parkskolan, och arbetar idag på TF Ventilation & El AB i Örnsköldsvik. Förra året vann han SM i elinstallation och är nu en av de 29 ungdomarna som representerar Team Sweden i tävlingen. Totalt tävlar cirka 1200 andra ungdomar från 60 länder i 50 olika yrken. 

Den största utmaningen berättar Johan är att göra allt så exakt som möjligt under den strikta tidsbegränsningen.

– De har små toleransnivåer för att inte dra av poäng, och det är svårt att hålla sig inom de ramarna under den begränsade tiden.

Vad har du för mål med tävlingen?

– Mitt mål är att känna mig nöjd med min prestation och att känna att jag har gjort allt jag kunnat, säger Johan och fortsätter;

- Det svåra är att veta nivån på de andra som tävlar. Jag har bara mött en av dem under en träningstävling och då blev det jämnt mellan oss. Så det är spännande!

Vad känner du att du kan bäst?

– Jag känner mig ganska lugnt med de moment jag normalt sett gör i mitt jobb. De är de delar med saker som vi normalt sett inte gör i Sverige som jag är lite mer osäker på.

Yrkes-VM avgörs mellan den 11-16 augusti.

Publicerat