Du är här

2015-07-28 - Sidensjö
Foto: Håkan Nordström

Kubbyra i Sidensjö för 14:e gången

– Fördelen med kubb är att de flesta kan lyckas, det som krävs är lite tur, tajming och lite bollsinne, säger kubbgeneralen Lennart Sundwall.

Idén till den numera uppmärksammade Kubbyran väcktes för 15 år sedan Lennart var och tittade på Brännbollsyran i Umeå och kom på att Sidensjö IK kanske borde ordna något familjekul, inte brännboll direkt, men något liknande och då blev det kubb som man fastnade för, populärt och familjevänligt.

Sidensjö IK Fotboll anordnar ”Kubbyran” för fjortonde året i rad i början av augusti. Aktiva herr- och damspelare och föräldrar till barn inom ungdomsfotbollen hjälper till med det populära sommararrangemanget.
På frågan om det går runt svarar Lennart och myser glatt:
– Ja herre Gud, det går så himla bra runt. Vi finansierar hela vår stora fotbollsanläggning, Sidensjö IP, med flera planer med de pengar vi får in och det blir pengar över.

Nu hoppas man naturligtvis att det blir vackert väder i Sidensjö första lördagen i augusti. Av de tretton gånger som Kubbyran genomförts är det bara två som regnat bort. Som mest har 142 lag deltagit med i genomsnitt fem deltagare i varje kubblag. Sjöbergs Lila har lyckat vinna fyra av tretton försök och vilka som åker hem med 10 000 kr detta år återstår att se, mycket kan hända när man spelar kubb.

Glädjande tycker Lennart det är att så många politiker vill vara med och det visar att man uppskattar föreningens sommararrangemang. Kommunalrådet Glenn Nordlund kommer att inviga Yran i år.  En som också uppskattar Kubbyran är skidlegenden Märtha Norberg, 92 år, som varit prisutdelare sedan starten och kan enligt Lennart beskrivas som en inventarie i samband med Kubbyran.

Däcksprinten är en ny tävling som föreningen kommer att introducera i år. I denna tävling ska Örnsköldsviks snabbaste av båda könen koras. Sträckan är 40 meter och genomförs med tidkval, kvarts- semifinal och final.

– Hemliga, gedigna priser väntar och här spelar nog inte åldern så stor roll, det kommer att bli publikvänligt och vi hoppas att det här kan bli något som får en fortsättning, säger en optimistisk kubbgeneral.

Skönt väder fredag 31/7 då man gör i ordning anläggningen, 32 planer (5x8 m) intill varandra, och ännu bättre på lördag, så är lyckan gjord för en kanondag i Sidensjö.

Se mer ang. regler för tävlingen och anmälning på: www.laget.se/sidensjoik

Dela med dig av denna artikel på: