Utställning

Ny glädje i mina drömmars land

Med utställningarna Ny glädje och I mina drömmars land vill Hillevi Nylander inspirera andra att våga skapa och leva.

– Skapandet blev som en rensning som tog bort mycket negativt ur mig, och jag vill att andra ska få uppleva den känslan, berättar Hillevi.

I det gamla caféutrymmet är ljuset ständigt närvarande och ytorna öppna. Väggarna pryds luftigt av tavlor som tillsynes nästan svävar. Utställningarna är livliga och glada, ungefär som dess skapare Hillevi Nylander. Hon är en veteran i skapandets värld, med både böcker och fotoutställningar i bagaget. Men som konstutställare är hon relativt ny.

– Ny glädje har endast visats en gång tidigare i NBV källare på Bergsgatan. Då var mer gruvsamt än den här gången, i och med att det var första gången det visades.

Läget är den här gången lite mer centralt, ett stenkast från både hamnen och torget. Fler tavlor pryder väggarna och istället för en utställning är det nu två, Ny glädje och I mina drömmars land. Hillevi skrattar till och gestikulerar mot några av tavlorna. Hon berättar att hon gillar när folk kommer in och frågar om dem, och att hon mer än gärna berättar om tavlorna en för sig.

– Alla mina tavlor är viktiga och alla har ett budskap. Många av dem är metaforiska, där gult blod kan representera kreativitet och bubblor som sipprar ut ur en står för rädsla. De berättar om det mänskliga, de demoner alla bär på.

Namnet Ny glädje berättar Hillevi beskriver känslan skapandet gav henne.  

– Under åren jag skapade Ny glädje hände det mycket med mig. Jag fick en otrolig inspiration och levde i den skapande världen. Jag mådde så gott och upptäckte en klarare och mer skimrande värld. Det var en ’ny glädje’ för mig, och det jag vill också väcka hos andra.

Mobbing, amningspsykoser och utbrändhet, sina motgångar har Hillevi försökt att vända till någonting positivt. Att hjälpa andra genom sina egna erfarenheter är ett genomgående tema i hennes konst och genomsyrar både hennes böcker och tavlor.

Det var när hon skrev på kommande boken ”Dag och natt går hand i hand” som just Ny glädje föddes. 100 sidor in i skrivandet havererade dator på grund av ett virus, och Hillevi hade ingen backup av filerna.

– Jag var mitt inne i skrivandeprocessen och blev förkrossad! Jag ville fortfarande få ut historien, så jag fick idén att göra tygtavlor om det jag skrivit. Jag började skapa med tyger, paljetter och rosetter och upptäckte en jättekul och ny värld!

Den andra utställningen, I drömmarnas land, är baserade på Hillevis drömmar och består av ett tjugotal tavlor som är skisser av känslor som hennes drömmar väckt.

– Jag drömmer mycket om nätterna. Det är coola och helt fantastiska drömmar om bland annat gud. Han visar sig i olika skepnader och har alltid olika budskap. Det har hjälpt mig mycket.

Hon har egentligen ingen favorit av verken, men lyfter fram en med blå nyanser och en enkel, vi figur som tillsynes flyter i mitten av tavlan. På den står det ”här simmar jag glad, i frihetens hav”.

– Det är ju egentligen det som är målet, det man alltid strävar efter. För ibland så trillar man tillbaka, och vissa dagar behöver man bli vägledd.

Målet med Ny glädje menar Hillevi är att visa att det finns många möjligheter, att man vågar må bättre och utvecklas om man vill.

– Det är svårt, och det är jobbigt. Men det går, alla kan! Jag tror att allt man går igenom har en mening. Jag har gått igenom det jag gjort för att kunna dela med mig och bidra till andras välmående.

Publicerat