Näringsliv

Kravmärkta livsmedel rekordökar

Produktionen och försäljningen av kravmärkta livsmedel har ökat i rekordfart, uppger DN.se. Det som främst lanseras är mejeri- och nötköttsprodukter.

Enligt statistik från Krav, som certifierar produkter som rättvisemärkta, har 1640 nya produkter registreras i Sverige under det halvår som gått av 2015. Antalet produkter har ökat med nästan dubbelt så mycket jämfört med samma period förra året.

–  Sortimentet ökar enormt fort. Det är en utveckling som vi inte har noterat tidigare år, säger Kristin Cooper, presschef på Krav, till DN.se.

Utöver mejeri- och nötköttsprodukter har också artiklar inom grupperna glass, bröd, bakverk och rotsaker ökat markant. Förra året steg även försäljningen med kravmärkta livsmedel med 38 procent. Krav har dragit slutsatsen att det är efterfrågan som fått producenterna att ställa om sin produktion, och det därför är efterfrågan som driver utvecklingen framåt.

– Marknadens signaler till de svenska bönderna är tydliga. Konsumenternas efterfrågan ökar och vi behöver fler bönder som ställer om och satsar på ekologiska och kravmärkta produkter, säger Cooper.

Publicerat