Ekonomi

Semestertider – en skuldfälla

Med butiksreor, semesterresor, och erbjudanden om delbetalningar är sommaren en av årets mest kostsamma perioder, och kan lätt fresta en till att ta lån. Förra året översteg Svenskarnas skulder till över 70 miljarder kronor, enligt en sammanställning som Visma gjort baserat på statistik från Kronofogden. Detta främst på grund av vår tendens att ta snabblån.

– Den här tiden på året är det extra viktigt att titta på sin budget och hitta de alternativ som passar den. En resa på avbetalning eller som finansieras av snabblån är ett väldigt kostsamt alternativ, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

Under 2014 ökade privatpersonernas skulder hos Kronofogden till nästan 71 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 8 miljoner från 2011. En stor bidragande faktor var snabblån, det vill säga lån mellan 500 till 15 000 kronor med en löptid upp till 12 månader (Kronofogden).  De som får betalningsförelägganden för snabblån är främst personer mellan 26-35 år.

Även andelen snabblån som hamnade hos Kronofogden ökade under förra året. Totalt kom det in 56 641 ansökningar om betalningsförelägganden på grund av obetalda snabblån under förra året. Det var en ökning med 15 procent jämfört med 2013.

Publicerat