Du är här

2015-07-16 - Övrig kultur
Piren under uppbyggnad i Köpmanholmens Fabrikstädgård. Foto: Håkan Nordström

Invigning av Piren

Köpmanholmens Fabriksträdgård växer fram och nu på lördag, 18 juli, är det vernissage av första trädgårdsrummet.

Första delen av Köpmanholmens Fabriksträdgård tar form och lördag 18 juli blir det vernissage och invigning av trädgårdsrummet ”Piren”. Performance av Bill Olson står bland annat på programmet.

Köpmanholmens Fabriksträdgård är nästa stora satsning i den gamla bruksorten, efter fjolårets invigning av Herrgårdsparken. Här ska det växa fram en besöksträdgård i det gamla fabriksområdet, en permanent konstinstallation av växter och objekt som i samverkan med andra befintliga satsningar ska skapa ett spännande och originellt besöksmål för turister. Tanken är att trädgården ska bestå av såväl konst som en kombination av nutida och historisk brukskultur.
– Vi tänker oss att Köpmanholmens Fabriksträdgård ska ge en mening åt det här området som idag bara är ett gigantiskt mellanrum mellan kajen och Herrgårdsudden, säger Eva Skåreus som tillsammans med Katarina Arnquist gjorde en förstudie som ligger till grund för satsningen.

Idéerna startade när Eva Skåreus sommaren 2011, tillsammans med boende i Köpmanholmen, planterade 440 dahlior och 120 silverekar i form av ett hjärta – Köpmanholmens hjärta.
– Hjärtat var ett sätt för mig att fylla tomrummet efter de gamla fabriksbyggnaderna, jag ville också uppmärksamma fabriksområdet och brukskulturen. Herrgårdsparken uppmärksammar överklassen, Köpmanholmens Fabriksträdgård ska spegla arbetarklassen.

Fabriksområdet kan sägas vara Köpmanholmens hjärta, den plats som historiskt var central för tillkomsten och expansionen av brukssamhället. Men efter saneringen från 1980-talet och framåt har området i princip legat i träda.
För turister och andra besökare ska trädgården förbinda Herrgårdsudden och Bruksmuseet med Köpmanholmens kaj och på så sätt bilda ett intressant besöksmål som ska locka gäster att röra sig mellan de båda platserna.

Totalt fem trädgårdsrum ska skapas, och ett antal mellanrum. Täppan, Piren, Kryddsalen, Utställningssalen och Sommarsalen är de trädgårdsrum som ska bli stommen i Köpmanholmens Fabriksträdgård. Nu på lördag invigs Piren – en dykdalb bestående av sju rejäla stockar, placerad i en 12x3 meter stor träram och omgiven av blå nävor och blå klematis.
– Tanken är att skapa upplevelsen av en vattenspegel, säger Eva som också upptäckt ytterligare en koppling till Köpmanholmens hjärta i just dykdalbkonstruktionen.
– När jag hittade en skiss på hur dykdalber gjordes upptäckte jag att mittenpålen kallas hjärtpåle.

Dykdalber användes för fartyg att lägga till vid, och Piren är det rum som kan associeras med havet, kajen och bryggorna.
– Det blev en jättebra konstruktion, stabil och bra. Vi vill få till en estetik som samspelar med hur hela området ser ut, dessutom är det häftig att man kan se den i hela området.

Planen är att hela projektet ska genomföras i tre etapper, med en totalkostnad på cirka 2,5 miljoner kronor. Till Piren har man fått stöd av Nätterlundsstiftelsen, Örnsköldsviks Hamn & Logistik samt ytterligare ett företag och en privatperson.
– Men vi behöver mer sponsorpengar om vi ska kunna genomföra hela projektet.

Under invigningen 18 juli, med start 14.00, blir det performance av konstnär Bill Olson, Köpmanholmen/Umeå. Konstnär Lars Ahlström medverkar också som representant för Nätterlundsstiftelsen.
– Sedan blir det väl lite fika, säger Eva som i sommar också kommer att genomföra visningar av Piren och hela den planerade Fabriksträdgården.
Visningar sker lördagarna 25/7 och 1/8 klockan 15.00.

 

Dela med dig av denna artikel på: