Näringsliv

Med sikte på företagande

Han är framåt, driven och serviceinriktad. Vid 14 års ålder driver Felix Frölander redan sitt eget företag och det är någonting han vill gärna fortsätta med i framtiden.
– Nöjda kunder, det är det roligaste som finns, säger Felix.

På en av familjegårdens gamla lägdor i Kornsjö, och i skogsdungen bredvid, har Felix Frölander och hans äldre bror Emil Frölander byggt upp paintballbanorna: En mindre för ett intimt och snabbare spel och en stor med torn och skydd i grov terräng för ett strategiskt spel med många möjligheter.

Felix tog över paintballföretaget i vintras från brorsan, som själv startade för något år sedan, och har ägnat våren åt att se över och reparera banorna, lära sig ekonomin och köpa in det som behövs för sommarsäsongen som gasflaskor, kulor, paintballgevär och lite reservdelar. Han har planer på att utveckla verksamheten varje år för att kunna erbjuda kunderna en ny upplevelse.

– Vi ska bygga ett torn till så småningom och i år har vi börjat med att ha nät som jag kan stå bakom och ha koll. Det kan även vara kul för den som blivit träffad att kunna se på resten av spelet. Det är viktigt med säkerheten. Det är till exempel jätteviktigt att ha på sig masken hela tiden, det är jag alltid väldigt tydlig med. Många, när de blir träffade och adrenalinet kommer igång, tar av sig masken – då kan det bli farligt. Jag tycker inte att det gör ont att bli träffad på kroppen, men ögonen ska man vara rädd om, säger Felix och visar runt.

I det gamla grishuset, som genomgått en omfattande uppfräschning, brukar Felix samla ihop de som ska spela och låta dem byta om till skyddskläder, samt få lite instruktioner, innan det är dags att ge sig ut.
– Det brukar vara runt 10-12 personer i en grupp. Minsta gruppen som fungerar är väl runt 6 personer, men jag är flexibel – alla är välkomna. Det är blandat vilka som kommer, både äldre och yngre, från 45 och nedåt. Det brukar vara kompisgäng, någon klass och en del företag, säger Felix och berättar att säsongen för företaget varar omkring tre månader och sträcker sig från mitten av juni till någon gång i september, med högsäsong i juli.
– Det är ett bra sommarjobb och jag tycker om att vara egen företagare. Roligast är väl att träffa folk. Nöjda kunder – när man får det där leendet och ser att alla är nöjda, det är det bästa.
– Och det är här man gör de stora inkomsterna, på eget företag. I alla fall så småningom, säger Felix och berättar glatt att de gått plus varje år, men att han nu, efter övertagandet av företaget, mest jobbar med att betala av till brorsan samt att det alltid finns någonting som ska fixas.

Men Felix är varken rädd för att investera i företaget eller att ta i för att få det att fungera.
– Man kan tänka att det är mycket glamour, men det är alltid någonting att göra. Samtidigt är det kul att kunna få egen erfarenhet av företagande så här tidigt. Jag lär mig mycket, som att betala räkningar och ekonomi, det är bra.

 

Publicerat