Näringsliv

SEKAB i nytt samarbete för skogsbaserad kemi

Bio- och skogsindustriföretaget UPM startar ett stort projekt med syftet att utveckla och demonstrera processer för att framställa gröna kemiprodukter med skog som råvara. SEKAB deltar med sin teknologi för att omvandla skogsrester till socker och lignin. EU satsar 120 miljoner kronor i projektet.

– Det är fantastiskt att UPM tar det här initiativet för att skapa biobaserade kemiprodukter från en råvara som vi har gott om i norra Europa, nämligen skog. Vi är stolta över att få bidra till ett projekt som kan minska oljeberoendet och snabba på omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Thore Lindgren, vice vd på SEKAB E-Technology.

Utvecklingsprojektet går under namnet ValChem och samlar kompetens från företag inom skogs-, kemi- och bioteknologiindustrin. Syftet är att utveckla och demonstrera processer för att med skogsbiprodukter som råvara framställa kemiprodukter som ingår i färger, lacker och hygienartiklar. Projektet lägger en grund för fullskalig produktion av biobaserade produkter.

SEKAB:s roll i projektet är att utveckla och demonstrera sin teknologi, CelluApp, som utvinner socker och lignin från biomassa som till exempel trä och halm. Teknologin har tidigare använts för att utvinna socker för etanolproduktion. I Valchemprojektet kommer sockret istället att omvandlas till monopropylenglykol (MPG), som är en baskemikalie för många kemiprodukter. Lignin kan användas för att producera exempelvis lim och bioplast. CelluApp teknologin kommer att demonstreras i Biorefinery Demo Plant i Örnsköldsvik. All träråvara som används är hållbart producerad och certifierad av PEFC och FSC.

– ValChemprojektet kommer att ha en betydande roll i den fortsatta utvecklingen och kommersialiseringen av CelluApp och vi är glada över att UPM valt att arbeta med oss för att utveckla nya värdekedjor för biobaserade kemiprodukter, säger Thore Lindgren, vice vd på SEKAB E-Technology.

Projektet löper över fyra år och omfattar en budget på omkring 170 miljoner kronor, varav 120 miljoner kronor kommer från EU. SEKAB:s del av avtalet omfattar runt 50 miljoner kronor.

– ValChemprojektet har stor potential att bli en alternativ värdekedja till den oljebaserade och skapa ny användning av de europeiska skogsresurserna. Alla delar av processen – utvinningen av socker från trä, omvandlingen till bio-MPG och produktionen av ligninbaserade kemikalier – är väl utvecklade och ligger i absolut framkant, säger Dirk Carrez, Executive Director på Bio-based Industries Consortium där UPM ingår.

Fyra parter från fyra olika länder deltar i Valchem. Huvudpartner och projektkoordinator är finska UPM-Kymmene. De andra parterna är svenska SEKAB, franska Metabolic Explorer och tyska Technische Universität Darmstadt

Publicerat